Kirja-arvostelut

Fuugan sävelkulkuja

Alain Claude Sulzer kuuluu saksankielisen kirjallisuuden taitavimpiin modernisteihin.
Alain Claude Sulzer kuuluu saksankielisen kirjallisuuden taitavimpiin modernisteihin.

Alain Claude Sulzer: Irti liitoksistaan. Suom. Helen Moster. Lurra Editions. 287 s.

Maestro lopettaa soittamisen kesken pianokirjallisuuden kuuluisimpiin lukeutuvan sonaatin ja poistuu viimeistä paikkaa myöten täydestä konserttitalosta. Hän on irronnut liitoksistaan.

Sveitsiläisen nykykirjallisuuden ykkösnimen Alain Claude Sulzerin tuotannosta suomennettiin kaksi vuotta sitten taitavasti rakennettu ja sisällöltään puhutteleva romaani Väärään aikaan. Nyt ilmestynyt romaani Irti liitoksistaan (Aus den Fugen) on tervetullut toinen suomennos.

Yhteistä on romaanin muodon yllätyksellinen sommittelu ja näennäisen yksinkertaisista tapahtumista kumpuava jännitteisyys. Sulzer kuuluu saksankielisen kirjallisuuden taitavimpiin modernisteihin.

sana die Fuge on kaksimerkityksinen. Toisaalta se tarkoittaa liitosta, saumaa; toisaalta se viittaa musiikkitermiin fuuga. Molemmat merkitykset toteutuvat täysimääräisesti Irti liitoksistaan -romaanissa. Maailmankuulu pianisti tulee elämänsä yllättävään mutta väistämättömään saumakohtaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Musiikki ja sanataide kohtaavat kiehtovasti Sulzerin romaanin rakenteessa, sillä kokonaisuuden sommittelu ja kerronnan keinot noudattavat fuugamaisia ratkaisuja. Yhä uusien henkilöiden maailmassa toistuu oikullisella tavalla muusikon elämäntilanne, vaikka läheskään kaikki romaanin hahmot eivät henkilökohtaisesti tunne maailmankuulua pianistia.

”Teema esiintyy fuugassa eri
äänissä. Juuri näin tapahtuu myös Sulzerin
romaanissa,
mutta niin
käy kaikkea
muuta kuin
kaavamaisesti.”

Fuugassa toinen ääni toistaa teeman, jonka yksi ääni on jo esittänyt. Muut äänet tulevat mukaan yksitellen samaan tapaan; teema esiintyy fuugassa eri äänissä. Juuri näin tapahtuu myös Sulzerin romaanissa, mutta niin käy kaikkea muuta kuin kaavamaisesti

Väärään aikaan -romaanin puhuttelevuus ja kerrosteisuus toistuu Irti liitoksistaan -teoksessa hienolla tavalla. Sulzerin romaanin juhlittu pianisti on juuri palannut esiintymismatkalta Japanista ja konsertoi nyt Berliinin filharmoniassa. Kun Ludwig van Beethovenin Hammerklavier-sonaatti on vielä kesken, hän lopettaa soittamisen ja häipyy.

mukaan useiden salissa istuvien kuulijoiden ja muutamien muidenkin henkilöiden elämäntilanteet. Perustarina on pianistin, mutta siihen lomittuu ja sen kanssa suhteutuu lukuisia muita henkilöhistoriallisia kaaria. Romaani hahmottuu toisiinsa rinnastuvien novellien kokonaisuudeksi, joka syntyy pala palalta.

Irti liitoksistaan kysyy, mitä tapahtuu, kun ihminen päätyy yllättävään ja täydelliseen irtiottoon elämässään. Pianistin ratkaisua seuraa ketjureaktio; ihmiset punnitsevat arvojaan ja kokemuksiaan uusista näkökulmista. Monien äänten psykologia toteutuu tarkkana ja kerrosteisena.

Sulzerille myönnettiin Leipzigin kirjamessuilla hiljattain saksankielisen kirjallisuuden merkittävä palkinto, jonka jakaa kahden vuoden välein Saksan kirjailijaliitto.

Alain Claude Sulzer vierailee maanantaina 31. 3. Åbo Akademin Parnassos-salissa (Tehtaankatu 2, Arken) klo 15. Kolmikielinen tilaisuus on avoin kaikille.