Kirja-arvostelut

Maimanan arkea

Tuomas Muraja on kirjoittanut päiväkirjamuistiinpanoja kokemuksistaan Afganistanin kriisinhallinnassa.
Tuomas Muraja on kirjoittanut päiväkirjamuistiinpanoja kokemuksistaan Afganistanin kriisinhallinnassa.

Tuomas Muraja: Sotilaana Afganistanissa. Tammi. 188 s.

Rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan suomalainen historia alkoi jo 1956. Suezilta ja Kyprokselta lähtien on karttunut myös aihepiiriä käsittelevä kotimainen kirjallisuus. Sinibarettien verkkosivut kertovat, että teoksia on ilmestynyt jo peräti satakunta.

Asteikko ulottuu perinteisestä tietokirjallisuudesta kaunokirjoihin, joista kiinnostavimpiin kuuluvat Roope Alftanin romaanit Rauhan sotilaat ja Sinisen baretin tango. Kokonaiskuvan suomalaisten rauhantoimien perinteestä luo kokeneen ja monipuolisen ulkomaantoimittajan Rauli Virtasen teos Suezilta Afganistaniin.

Nykyinen salamannopea uutisvälitys pitää myös osaltaan huolen siitä, että kriisinhallinnan ajankohtaiset tilanteet käyvät oitis tutuiksi niillekin, joilla ei ole omakohtaista tuntumaa näihin operaatioihin.

palveli tiedotusupseerina Suomen Kfor-pataljoonassa Kosovossa 2000–2001 ja Isaf-joukoissa Afganistanissa 2006–2007. Muraja saapui Pohjois-Afganistanin Maimanaan helmikuussa 2006 ja viipyi alueella runsaan vuoden.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Murajan kirja Sotilaana Afganistanissa ilmestyi nyt yhdennellätoista hetkellä, sillä kriisinhallintaoperaatio Isaf päättyy kuluvana vuonna. Jossain määrin ongelmalliseksi osoittautuu, että Murajan päiväkirjamuistiinpanojen aineisto on valtaosin kahdeksan vuoden takaa.

”Jossain määrin ongelmalliseksi osoittautuu, että Murajan päiväkirjamuistiinpanojen aineisto on valtaosin kahdeksan vuoden takaa.”

lukijoihin, jotka ovat käyneet Keski-Aasiassa; siksi olisin toivonut Murajalta kokonaisvaltaisempaa ja syvällisempää kuvausta ja arviota afganistanilaisten kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta perinteestä. Muraja ilmoittaa yrittävänsä ymmärtää islamia, mutta kunnollisia perusteita tälle ilmoitukselle ei teksti hevin tarjoa.

Vaikka muoto on alkulausetta ja loppukappaleita lukuun ottamatta päiväkirjan, monenlaiset operaation yleisesittelyyn liittyvät luonnehdinnat vievät tekstipinta-alasta huomattavan osan.

Päiväkirjalta on kuitenkin lupa odottaa henkilökohtaisempaa otetta: subjektiivisia elämyksiä ja persoonallisia huomioita. Ne jäävät nyt turhan vähälle, vaikka esimerkiksi alkoholinkäytön osalta teksti sisältää useita hyvinkin suorasukaisia kohtia.

Muraja saapui Pohjois-Afganistanin Maimanaan, hän joutui miltei heti keskelle tulitaistelua. Komennuksensa aikana Muraja kulki partioiden tiedusteluretkillä ja tutustui paikallisten elämään. Päiväkirjaan on tallentunut kuolemanpelon ja koti-ikävän sävyttämä sotilaan arki.

Isaf on jättänyt jälkeensä traumatisoituneita veteraaneja ja myös suomalaisia vainajia. Muraja analysoi runsaan vuosikymmenen kestäneen operaation vaiheita omien henkilökohtaisten kokemustensa kautta. Traumojen hoitamisen välttämättömyys kuuluu Murajan kirjan keskeisiin viesteihin.

Suomalaisen rauhanturvakirjallisuuden kokonaisuuteen Murajan päiväkirjamerkinnät antavat tuiki tarpeellisen ja näkökulmiltaan terveellisen panoksen.