Apurahat

Kasvien kemiaa yleisön ulottuville 40 000 eurolla – Varsinais-Suomen kulttuurirahasto jakoi 1,4 miljoonaa tieteelle ja taiteelle

MARTTIINA SAIRANEN
Kasvitieteellisen puutarhan kasvien kemiaa on analysoitu Turun yliopistossa vuodesta 2014 alkaen. Professori Juha-Pekka Salminen tutkimusryhmineen sai 40 000 euroa tiede- ja tiedotushankkeelleen, joka avaa kasvien kemiallista monimuotoisuutta yleisölle.
Kasvitieteellisen puutarhan kasvien kemiaa on analysoitu Turun yliopistossa vuodesta 2014 alkaen. Professori Juha-Pekka Salminen tutkimusryhmineen sai 40 000 euroa tiede- ja tiedotushankkeelleen, joka avaa kasvien kemiallista monimuotoisuutta yleisölle.

Kasvien kemia tulee kohta tutummaksi yhä suuremmalle joukolle varsinaissuomalaisia. Luonnonyhdistekemian professori Juha-Pekka Salminen tutkimusryhmineen on saanut 40 000 euron apurahan hankkeelleen.

Varsinais-Suomen kulttuurirahasto myönsi summan kärkihankeapurahana, jonka tarkoituksena on kasvattaa lasten, nuorten ja aikuisten kiinnostusta kasvien kemiaan.

– Olen innoissani ja kiitollinen siitä, että työtämme arvostetaan näin paljon. Nyt pääsemme kohtaamaan ihmisiä oikeasti, ei vain virtuaalisesti, Salminen kertoo.

Professori ryhmineen työskentelee Turun yliopiston kemian laitoksella. Tutkijat haluavat lisätä tietoisuutta siitä, miten kasvien ominaisuudet linkittyvät luonnon monimuotoisuuteen – ja nykyisiin suuriin haasteisiin kuten luontokatoon ja antimikrobiresistenssiin.

Lisää tutkimuksesta voit lukea täältä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hankkeen pohjana on tuhansista kasvilajeista saatu kemiallinen aineisto, josta tutkijat ammentavat sisältöä video- ja podcastlähetyksiinsä.

He ovat ahkeroineet parissa vuodessa jo noin 90 videota ja 15 podcastjaksoa. Muutaman minuutin mittaiset Luonnollista kemiaa -videot ovat katsottavissa esimerkiksi Youtubessa.

– Kärkihankerahoituksen turvin lähdemme tutkimaan suomalaisten ja trooppisten kasvien antibakteerisia yhdisteitä entistä laajemmin, Salminen kertoo.

Vertailussa on hänen mukaansa 1 000 suomalaista ja 1 000 trooppista tai muuten eksoottista lajia.

–  Pyrimme pureutumaan sairaalabakteeriin, mutta myös moniin muihin haitallisiin bakteereihin.

Tiede- ja tiedotushanke näkyy jo nyt Turun kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa kyltit kertovat kasvien kemiallisesta koostumuksesta. Kylttien qr-koodien kautta löytyvät lajivideot.

Jatkossa työ laajenee muihinkin Turun seudun luontokohteisiin.

– Jalkautamme hankkeen merkittäviin Varsinais-Suomalaisiin luontokohteisiin podcastien ja tiedekävelyiden avulla.

Varsinais-Suomen kulttuurirahastoon lähetettiin tänä vuonna peräti 1 146 hakemusta, joiden yhteissumma oli yli 24 miljoonaa euroa.

Apurahoja tieteelle ja taiteelle myönnettiin kaikkiaan 93 kappaletta, yhteensä 1,42 miljoonaa euroa. Professori Salminen ryhmineen sai suurimman potin.

Rahasto päätti myöntää myös 10 000 euron palkinnon Daisy Ladies ry:lle pitkäaikaisesta ja monipuolisesta kulttuurityöstä maahanmuuttajanaisten hyväksi.

Puolet apurahoista jaettiin henkilökohtaisina työskentelyapurahoina tieteen- ja taiteenharjoittajille. Kokovuotisia apurahoja myönnettiin 14 ja vähintään puolivuotisia apurahoja 17.

Muut apurahat osoitettiin osa-aikaisiin työskentelyapurahoihin sekä erilaisten tutkimus- ja kulttuurihankkeiden kuluihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taidetta kaikille -apurahoja myönnettiin Monitaideyhdistys Piste ry:lle, Turun Sanataideyhdistys ry:lle sekä taiteilija Kati Urholle ja työryhmälle Varsinais-Suomen alueen palvelutaloissa toteutettaviin hankkeisiin.

Lisäksi apurahasummasta 75 000 euroa jaetaan touko-kesäkuun vaihteessa opintostipendeinä lahjakkaille Turun konservatorion opiskelijoille, matemaattis-luonnontieteellisissä ja teknisissä aineissa menestyneille varsinaissuomalaisille ylioppilaille sekä ammatillisista oppilaitoksista valmistuville opiskelijoille.

Apurahat julkistettiin tiistaina vuosijuhlassa Wiurilan kartanossa Salossa.

Poiminnat

Taiteen apurahojen saajia

Lilli Haapala taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyn järjestämiseen 30 000 euroa.

Minna Havukainen, Teemu Mäki ja Susanna Vuorio Kriittisen gallerian toiminnan käynnistämiseen 18 000 euroa.

Riitta-Leea Laine ja Fern Orchesta Vedenjakaja-teoksen toteuttamiseen 14 500 euroa.

Erkki Nampajärvi taiteelliseen työskentelyyn 28 000 euroa.

Umppa Niinivaara taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyn järjestämiseen 28 000 euroa.

Outi Puro (Mum’s) yhteisöllisten työpajojen toteuttamiseen 20 000 euroa.

Alma Rajala ja Mekaaninen joutsen Pandora – Opening -teoksen toteuttamiseen 11 500 euroa.

Jaana Saarikoski Yrjö Väisälä -museon perusnäyttelyn viimeistelyyn ja museotoiminnan käynnistämiseen 28 000 euroa.

Veera Vähämaa kirjalliseen työskentelyyn 14 000 euroa.