Museot

WAM siirtyy syksyllä 2024 väistötiloihin Taiteen taloon, vanha palokuntarakennus remontoidaan näyttelytilaksi

TIMO JAKONEN
Kuvassa oikealla näkyvä vanha palokuntarakennus on osa Taiteen taloa. Turun kaupungin taidemuseo WAM saa sieltä väistötilaa.
Kuvassa oikealla näkyvä vanha palokuntarakennus on osa Taiteen taloa. Turun kaupungin taidemuseo WAM saa sieltä väistötilaa.

Wäinö Aaltosen museo siirtyy väistötiloihin syksyllä 2024. WAM sulkeutuu ensi vuoden kesällä peruskorjauksen vuoksi, ja ovet pysyvät säpissä kaksi vuotta.

Väistötilat museo saa Taiteen talosta. WAMin näyttelyjä järjestetään peruskorjauksen aikana vanhassa palokuntarakennuksessa, joka on osa Taiteen talon kiinteistöä.

Näyttelytilaa on väistötiloissa 300 neliömetriä, kun sitä WAMin nykyisessä museorakennuksessa on noin 1 000 neliötä.

– Väistötila vastaa meillä galleriatoimintaa. Uusi tila on ihana paikka, jossa on valtavan hienot ikkunat, kertoo Turun museokeskuksen vastuualuepäällikkö Satu Pajarre.

– Olemme käyneet katsomassa tilaa ja meitä on kuultu suunnitteluvaiheessa, hän kertoo.

Entiseen palokuntarakennukseen kuljetaan sisälle Taiteen talon sisäpihalta. Tuleva näyttelytila on tällä hetkellä tyhjillään ja se remontoidaan ennen käyttöönottoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

WAM saa siis ensimmäisten joukossa käyttöönsä peruskorjattuja tiloja Taiteen talosta.

Taiteen talon tiloja kunnostetaan kulttuurikäyttöön pitkällä tähtäimellä. Turun kaupunki rahoittaa tänä vuonna tehtäviä korjaustöitä yhteensä enintään 1 000 000 eurolla​. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tilojen peruskorjaukseen 316 000 euroa investointiavustusta.

Palokuntarakennuksen muutostyöt tähtäävät siihen, että näyttelytilaa vuokrataan senkin jälkeen, kun WAM palaa omaan, uudistettuun museorakennukseensa.

– Tarkoitus on koeponnistaa tila WAMin kanssa. Visiomme mukaan tila palvelisi kuvataidetilana jatkossakin, sanoo Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkala.

– WAMin siirtyminen tänne on meille loistava mahdollisuus, ja luulen että myös heille. Aina, kun lähtee omasta tilasta pois, voi syntyä jotakin kiinnostavaa uutta.

Väistötiloihin on luvassa WAMin näyttelysarja, joka esittelee nykytaidetta Turun seudulta.

– Meille on tullut huolestuneita kyselyjä siitä, onko museo tosiaan kaksi vuotta kiinni, sillä se on aika pitkä aika. Sellainen palaute lämmittää sydäntä. Toivotaan, että laaja yleisö löytää meidät uusista tiloista, Satu Pajarre sanoo.

Syksyllä 2024 käynnistyvän näyttelysarjan avaa taiteilija Heini Aho (s. 1979). Hänet tunnetaan tilallisista teoksista, jotka näyttävät arjen ilmiöitä uudessa valossa.

Aho on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun taideakatemiasta (2003) ja Kuvataideakatemiasta (2015). Vuonna 2016 hänelle myönnettiin Suomen Taideyhdistyksen jakama William Thuring -säätiön pääpalkinto.

Paikallisen nykytaiteen näyttelyt jatkuvat Taiteen talossa keväälle 2026 asti. Koko WAMin näyttelysarja on pääsymaksuton.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ennen väistötiloihin siirtymistä WAMin museotiloissa nähdään vielä useita näyttelyjä. Tänä kesänä WAM esittelee kotimaista nykykuvanveistoa Hei tyypit! -näyttelyssä, jonka taiteilijoita ovat muiden muassa Jasmin Anoschkin, Mia Hamari, Kim Jotuni, Hanna Makkonen ja Tiia Matikainen. Kokonaisuus on esillä 9.6.–17.9.

Syksyllä museo täyttyy elämyksellisestä Lux et Umbra -näyttelystä, jossa taideteosten päämateriaaleja ovat valo ja varjot. WAMx:n Hop to Hope -sarjan näyttelyt jatkuvat ensi vuoteen.

Viimeisen päänäyttelyn ennen WAMin sulkeutumista pitää New Yorkia parhaillaan valloittava Iiu Susiraja.

Lue lisää: Pääskyvuoresta löytyi otollinen luola numero 213, joka pelastaa kohta WAMin taidekokoelman – tästä on kyse

Turkulaismuseon salaiset portaat avataan – lue, mitä alta paljastuu ja kuinka vettä vuotava WAM lopultakin korjataan uuteen uskoon