Kuvataide

Albert Edelfeltin harvoin nähty maalaus uudelle omistajalle yli 300 000 eurolla – ostajana tunnettu ahvenanmaalainen miljonääri

HALLANDS AUKTIONSVERK
Albert Edelfeltin maalaus Ruusujen keskellä (1898).
Albert Edelfeltin maalaus Ruusujen keskellä (1898).

Ahvenanmaalainen miljonääri Anders Wiklöf on kartuttanut taidekokoelmaansa Albert Edelfeltin (1854–1905) maalauksella. Edelfeltin teos Ruusujen keskellä (1898) myytiin viime sunnuntaina Hallands Auktionsverkin huutokaupassa. Liikemies ja taidekeräilijä Wiklöf osti sen noin 303 400 eurolla.

Ruusujen keskellä kuvaa Edelfeltin sisarta Bertaa poimimassa taiteilijan mielikukkia. Maalaus on tiettävästi ollut esillä museonäyttelyissä vain kahdesti: Suomen Taiteilijaseuran näyttelyssä lokakuussa 1898, ja vuonna 1910 Suomen Taideyhdistyksen Edelfelt-muistonäyttelyssä Ateneumissa.

Seuraavasta esittelystä ei toistaiseksi ole tietoa. Yli vuoden remontissa ollut Ateneum avautuu huhtikuussa, ja museossa nähdään 5. toukokuuta alkaen laaja Edelfelt-näyttely. Sinne Ruusujen keskellä ei näillä näkymin ennätä. Tulevaisuudessa taidemuseot voivat kysyä Wiklöfiltä mahdollisuutta lainata maalausta, viestittää hänen lehdistösihteerinsä Magnus Stråberg.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallands Auktionverkin pieni huutokauppakamari sijaitsee Ruotsissa Halmstadin rannikkokaupungissa. Edelfeltin maalaus herätti kiinnostusta useissa ostajissa, mutta hinta kohosi museoiden ja säätiöiden näkökulmasta liian korkeaksi. Museoiden hankintamäärärahoilla on vaikea kilpailla yksityisten keräilijöiden kanssa.

Wiklöfin laajaan taidekokoelmaan kuuluu erityisesti pohjoismaista 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun taidetta. Joukossa on niin Helene Schjerfbeckin, Ellen Thesleffin, Eero Järnefeltin, Anders Zornin kuin Carl Larssonin teoksia.

Vuonna 2017 Wiklöf osti Edelfeltin teoksen Ristiäissaatto (1880) Helsingin Stockholms Auktionsverkin huutokaupasta. Teoksen myyntihinta 637 000 euroa rikkoi tuolloin suomalaisen online-huutokauppaennätyksen. Ristiäissaatto on rinnakkaisteos tunnetummalle maalaukselle Lapsen ruumissaatto (1879), joka kuuluu Ateneumin kokoelmiin.

Ateneumin tuleva Edelfelt-näyttely kokoaa yhteen muotokuvia, maisemamaalauksia ja rakastettuja klassikkoja mutta myös teoksia, joita ei ole aiemmin esitelty Suomessa.

Lue lisää:

Anders Wiklöf on Ahvenanmaan rikkain mies, jonka taidekokoelmaan kuuluu nyt 261 teosta – Zornin maalaus on uusin hankinta

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.