Kuolleet

Raid-kirjoistaan tunnettu kirjailija Harri Nykänen on kuollut

TIMO JERKKU
Dekkarikirjailija Harri Nykänen vieraili Turun kirjamessuilla vuonna 2012.
Dekkarikirjailija Harri Nykänen vieraili Turun kirjamessuilla vuonna 2012.

Rikoskirjailija ja -toimittaja Harri Nykänen on kuollut. Ensimmäisenä asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Nykänen kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen Helsingissä tiistaiaamuna.

Suomen tunnetuimpiin ja tuotteliaimpiin rikoskirjoittajiin lukeutunut Nykänen oli syntynyt 20. kesäkuuta 1953 Helsingissä. Hän oli kuollessaan 69-vuotias.

Parhaiten Nykänen tunnetaan Raid-kirjoistaan, joiden pohjalta tehtiin niin televisiosarja kuin elokuva, joiden pääosan näytteli Kai Lehtinen.

Nykänen palkittiin Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla 1990 ja 2001. Hän oli myös perustamassa rikoskirjallisuuteen perustuvaa Crime Time -kustantamoa yhdessä toimittaja Jouni Tervon kanssa.

Nykänen oli naimisissa, ja hänellä oli kaksi aikuista tytärtä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nykänen työskenteli pitkään Helsingin Sanomien rikostoimittajana ja hankki laajan lähdeverkoston, johon kuului myös alamaailman toimijoita.

Nykäsen ura Helsingin Sanomissa päättyi Veikkauksen puheenjohtajan Matti Ahteen ahdistelujutun paljastamiseen.

Koska Helsingin Sanomat jätti vastoin Nykäsen toivetta Ahteen nimen julkaisematta, Nykänen paljasti nimen tv-kanava Nelosen ohjelmassa.

– Olin jo pitkään miettinyt, että jos haluan alkaa vapaaksi kirjailijaksi, nyt olisi aika. Eron taustalla oli myös muita juttuja, (kuten) pari varoitusta ja korvausvaatimuksia, Nykänen muisteli 60-vuotishaastattelussaan STT:lle vuonna 2013.

Romaanin Raid ja legioonalainen arvostelussa Turun Sanomien kriitikko Kimmo Rantanen kiteytti Nykäsen tunnetuimman hahmon näin: "Raid on niiden monien dekkarisankarien sukua, jotka eivät löydä omaa paikkaansa heille vieraaksi käyneestä maailmasta. Kaltaistensa tavoin myös Raid on tuomittu yksinäisyyteen." (TS 18.10.2002)

On makuasia, kuinka paljon Raidissa näkee luojaansa, mutta tinkimättömyydellään Nykänen hankki varmasti vähintään yhtä paljon vihollisia kuin ystäviä.

Jotain Nykäsestä kertoo muistelmateoksen Likainen Harri. 20 vuotta Erkon renkinä (2015) omistuskirjoitus: "Omistettu vaimolleni Merjalle, joka on saanut eniten kärsiä työni ikävistä puolista, tyttärelleni Riikalle, joka aloitti tätä kirjoittaessani kesätoimittajana juuri saman ikäisenä kuin minä sekä tyttärelleni Lauralle, joka ei päiväkoti-ikäisenä tiennyt, oliko isä rosvo vai poliisi."