Toimittaja suosittelee

Näe nämä näyttelyt viikonloppuna: Renja Leinon jäähyväiset, libanonilainen metsä ja hitaasti kaiverretut kihisevät kasvit

HELI PELTONIEMI
Näkymä Renja Leinon näyttelystä Köysiratagalleriassa. Absent Minds -sarjan (2005) kännykkäkameralla kuvatut kasvot ovat uppoutuneet ruudun äärelle.
Näkymä Renja Leinon näyttelystä Köysiratagalleriassa. Absent Minds -sarjan (2005) kännykkäkameralla kuvatut kasvot ovat uppoutuneet ruudun äärelle.

Renja Leinon (s. 1958) valokuvateosten, videoiden ja maalausten näyttely heittää samalla yhdet jäähyväiset, sillä Leino on jäämässä eläkkeelle valokuvauksen lehtorin työstään Turun AMK:n taideakatemiassa. Taiteellinen työ jatkuu.

Rennon varmaotteisesti ripustettu kokonaisuus kiteyttää koronavuosien tuntoja, antaa jäälauttojen lipua ja naisen sukeltaa. Täyteläinen, mutta vain viisipäiväinen näyttely on esillä sunnuntaihin asti.

Renja Leino: Hiostamo 5. Köysiratagalleria (Varvintori, Linnankatu 56) 19.3. asti. La–su 12–16.

Libanonilais-hollantilaista taidetta Turussa, kiinnostavaa! Beirutissa syntyneen, Alankomaissa pitkään työskennelleen Mounira Al Solhin (s. 1978) videoinstallaatio Hop to Hope koostuu kahdesta elokuvasta. Libanonissa elokuussa 2021 kuvattu teos piirtää hellyyttäviä muotokuvia taiteilijan läheisistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikrohistoria ja elämäkerrat ovat tärkeitä Al Solhille, joka on käsitellyt niin Lähi-idän sotia kuin naisten ristiriitaista asemaa arabimaailmassa. Elokuvien vajaan tunnin mitta voi olla jollekulle liikaa, mutta Al Solhin metsässä ja katumaisemissa voi pistäytyä lyhyestikin.

Mounira Al Solh: Hop to Hope. WAMx (Itäinen Rantakatu 38) 11.6. asti. Ti–su 10–18.

Pirjetta Branderin (s. 1970) laaja näyttely avautuu Serlachius-museo Göstassa 25. maaliskuuta. Sitä ennen Branderin ja Janne Laineen grafiikkaan voi uppoutua Joellassa.

Kaksikon yhteiset, kasviaiheiset teokset on sommiteltu luonnontieteellisten kuvitusten tapaan: siemenet, kukinnot ja hedelmät voivat esiintyä samanaikaisesti. Eri lajisista kasveista vedostuu kiehtovia hybridejä.

Työläällä kuivaneulatekniikalla toteutettu grafiikansarja Kihisevä tyhjä (2022) syntyi pandemia-aikaan, hitaasti kaivertaen.

Pirjetta Brander & Janne Laine: Hybridi. Galleria Joella (Läntinen Rantakatu 21) 2.4. asti. Ti–pe 12–18, la–su 12–16.