Vuoden tiedekirja -palkinto heltisi lapsena olemisen arkea, ongelmia ja iloja käsitelleelle teokselle
Vuoden tiedekirja -palkinto on myönnetty Antti Malisen ja Tuomo Tammisen teokselle Leikitäänkö? Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa.
Palkintoraati kiittelee teosta mittavaksi ja monipuoliseen lähdeaineistoon pohjautuvaksi esitykseksi lapsuuden ja suomalaisen yhteiskunnan sadan vuoden mittaisesta kehityskaaresta.
– Kirja tarjoaa samastumispintaa laajalle lukijakunnalle. Olemme kaikki olleet joskus leikkiviä lapsia kavereinemme, iloinemme ja suruinemme, palkintoperusteissa todetaan.
Erityisen tuoretta teoksessa on raadin mielestä suomalaisen yhteiskunnan kehityksen kuvaus lasten ja nuorten näkökulmasta.
– Lapsena olemisen arkea, ongelmia ja iloja käsitellään teoksessa terävän analyyttisesti mutta samalla empaattisesti. Teoksessa käsitellään välillä ikäviäkin asioita, mutta lapsia ei kuitenkaan kuvata ongelmalähtöisesti, raati kiittelee ja pitää julkaisua kulttuuritekona.
Kirjoittajista Antti Malinen on yliopistotutkija Kokemuksen historian huippuyksikössä Tampereen yliopistossa. Tuomo Tamminen on hämeenlinnalainen freelance-tiedetoimittaja.
Vuoden 2022 palkintoraatiin kuuluivat professori Teppo Hujala, dosentti Jukka Jouhki ja professori Terhi-Anna Wilska. Raadin sihteerinä toimi liiton pääsihteeri, professori Pauliina Raento. Raadin lukulistalla oli ennätykselliset 115 kirjaa.
Palkitun teoksen kustantaja on Gaudeamus.
Vuoden tiedekirja -palkinto nostaa esille ansiokasta kotimaista kirjallisuutta, joka perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Palkinto korostaa luotettavan omakielisen tiedon merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle.
Palkinto on suuruudeltaan 25000 euroa, ja se jaetaan vuosittain. Suomen tiedekustantajien liitto rahoittaa palkinnon tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tieteellisten julkaisujen käyttökorvauksilla.