Palkinnot

Turkulaisen Iida Rauman Finlandia-palkittu romaani on ehdolla EU:n kirjallisuuspalkinnon saajaksi

RIITTA SALMI
Iida Rauman romaani Hävitys voitti viime vuonna Finlandia-palkinnon. Nyt teos tavoittelee EU:n kirjallisuuspalkintoa.
Iida Rauman romaani Hävitys voitti viime vuonna Finlandia-palkinnon. Nyt teos tavoittelee EU:n kirjallisuuspalkintoa.

Turkulaisen Iida Rauman romaani Hävitys on ehdolla Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Rauma tavoittelee palkintoa 12 muun EU-maan kirjailijan kanssa. Ehdokkaat julkistettiin Bolognan lastenkirjamessuilla Italiassa tiistaina.

Suomen ehdokkaan valitsivat Lukukeskus, Kirjakauppaliitto ja Aamulehti yhteistyössä kirjallisuuden vientikeskus Filin kanssa.

Ehdolla olevien kirjojen tulee olla ilmestynyt viimeisen puolentoista vuoden aikana, ja niiden tulee ilmentää EU:n arvomaailmaa yhdenvertaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Palkinnon suuruus on 5000 euroa.

EU:n kirjallisuuspalkinnon lopullinen voittaja julkistetaan Leipzigin kirjamessuilla huhtikuun lopussa. Valinnan tekee seitsemänhenkinen eurooppalainen raati, joka myöntää pääpalkinnon lisäksi viisi kunniamainintaa ehdolla olleille kirjoille.

EU:n kirjallisuuspalkintoa on myönnetty vuodesta 2009 alkaen. Suomesta palkinnon ovat aiemmin voittaneet Riku Korhosen Lääkäriromaani (2010), Katri Lipsonin Jäätelökauppias (2013), Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (2016) ja Piia Leinon Taivas (2019).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palkinnon tarkoituksena on edistää eurooppalaisen nykykirjallisuuden näkyvyyttä ja tuoda esiin sen rikkautta ja monipuolisuutta.

Lue lisää:

Finlandia-palkittua kirjailijaa Iida Raumaa turhauttaa, että vaikeat asiat sivuutetaan: "Miten paljon vaikka ekokatastrofi loistaa edelleen poissaolollaan opetussisällöistä"

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto Turkuun: "Toivottavasti keskustelu kouluväkivallasta jatkuu vielä sen jälkeen, kun kirjani ei ole esillä mediassa"

Iida Rauma sukelsi kouluvuosiensa helvettiin ja Turkuun, joka voisi olla niin paljon enemmän