Julkisen sanan neuvosto

Parnasso sai langettavan päätöksen jutusta, jossa Meri Valkaman isän väitettiin kuolleen

WSOY/OTTO VIRTANEN
Julkisen sanan neuvosto antoi Parnassolle langettavan päätöksen koskien juttua, joka käsitteli Meri Valkaman romaania Sinun, Margot.
Julkisen sanan neuvosto antoi Parnassolle langettavan päätöksen koskien juttua, joka käsitteli Meri Valkaman romaania Sinun, Margot.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut kirjallisuuslehti Parnassolle langettavan päätöksen jutusta Painetaan legenda (3/2022). Meri Valkaman romaania Sinun, Margot (WSOY 2022) ja Itä-Saksan romantisointia käsitelleessä kriittisessä esseessä Jukka Mallinen väitti muun muassa, että Valkaman isä on kuollut. Kantelun mukaan teksti sisälsi lukuisia muitakin asiavirheitä.

Parnasson päätoimittajan Matti Kalliokosken mukaan kantelun kohteena olevan jutun ainoa olennainen asiavirhe oli väite Valkaman isän kuolemasta, minkä lehti on myöntänyt ja oikaissut lehden sosiaalisen median kanavissa ja seuraavassa numerossa.

Lisäksi Parnasso antoi Valkamalle saman neljän sivun juttupaikan oman kirjoituksensa julkaisemiseksi.

Valkaman mukaan jutusta saa kuitenkin myös käsityksen, että hänen isänsä olisi ollut paikalla Berliinissä tietyssä tiedotustilaisuudessa, missä hän ei ollut. Tämä oli JSN:n mukaan olennainen asiavirhe, jota lehti ei pyynnöstä huolimatta korjannut.

JSN:n mukaan Parnasso näin rikkoi Journalistin ohjeiden kohtaa 20, jonka mukaan olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön.