Kirja-arvostelut

Outoutta
ylävartalon huipulle

Granta 2: Outo – uuden kirjallisuuden areena. Päätoimittaja Aleksi Pöyry. Otava. 314s.

Ensimmäinen suomenkielinen Granta ilmestyi puolisen vuotta sitten. Se käsitteli kaunokirjallisesti ruokaa; uusi Granta 2 puolestaan sukeltaa uppeluksiin outouden ja eriskummallisuuden maailmaan. Mukaan syvyysretkelle on hankittu oppaiksi eturivin ulkomaalaisia ja suomalaisia kirjailijoita kuten vaikkapa Haruki Murakami, Johanna Sinisalo ja Sofi Oksanen.

Muodollisesti uusi Granta on eräänlainen kirjallinen aikakausjulkaisu. Sumeasti määriteltynä kyse on painoasuun puetusta novellikokoelmasta, jota on maustettu muutamin piirroskuvin, runoin ja hitusella sarjakuvaa. Entisaikaan tällaista teosta olisi kai kutsuttu antologiaksi.

Vanhaa perua Granta on, sillä ensimmäinen kansainvälinen Granta julkaistiin jo 1800-luvulla ja ihmeaitta päästettiin uudelleen valloilleen 35 vuotta sitten. Otavan nyt julkaisema Granta 2, alanimeltään Outo, käsittelee merkillisyyksiä muussakin mielessä kuin vain fantasian osana. Kaunokirjallisuudessa outous yhdistetään usein tieteiskirjallisuuteen; Granta 2 käsittelee teemaansa lähinnä vapaamielisesti miten päin lystää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

kurkistelee maailman hämyyn salavihkaa sekä kulissien edessä (Sofi Oksanen) että takana (Katja Kettu). Outous näytetään usein vain härnäten, kuin tanssijatar reittään vilautellen. Toisinaan mennään suoraan asiaan, kuten Naomi Aldermanin novellissa Pian meidän päivinämme. Siinä Pesah-juhlan ensimmäisenä yönä profeetta Elia tulee vieraaksi Rosenbaumien kotiin Lontoossa. Kyse on aivan oikeasta raamatullisten taivasvaunujen tulisesta vierailusta nykyhetkessä. Satiiri taittuu satiirilla.

Salavihkainen eriskummallisuus on usein kiehtovampaa kuin suoraan asiaan säntääminen. Itse sain parhaat ihokarvojen käpristelyt Haruki Murakamin novellista Thaimaa, joka on julkaistu englanninkielisessä Grantassa jo vuonna 2001. Siinä kyse on yksilöpsykologisen tapahtumaketjun näyttämisestä lukijalle siten, että loppuratkaisu on arvattavan selkeä, mutta kertomaton.

Toisinaan mennään yli laitojen suorastaan humisten, kuten Katja Kettu rohkeasti vetäisee kokoelman aloitustarinassa Punikkitatti. Itse sana saa sellaista kyytiä, että kaikki himosienestäjät tajuavat, että himossa ja himossa on eroja.

myös paljastusteos, ehkä myyntimaistiainenkin. Ainakin itse odotan mielenkiinnolla, miten Sami Lopakan vastikään ilmestynyt esikoisromaani vastaa niihin odotuksiin, joita novelli Uudet lasit roppakaupalla luo. Uudet lasit on virkistävä ja hullunhauska tarina.

Paljastusteokseksi Granta 2 nousee lähinnä Sofi Oksasen panoksen myötä. Oksaselta julkaistaan puhe, jonka hän piti viime huhtikuussa neuvostoretoriikasta. Ei ole ihme, että Neuvostoliiton jälkeläisvaltiossa Oksanen ei ole valtaherrojen suosiossa. Oksasta lukiessaan alkaa ymmärtää yhä tarkemmin kielen ja minkä tahansa tarinan merkityksellisyyttä.

areenana toimivan Grantan toisen numeron outous on monipolvista ja säikeistä. Sen 18 tekijästä useimmat ovat yleisesti tunnettuja. Kirjallisesta tuntemattomuudesta voi olla hyötyäkin, kuten Lopakan tapaus mielestäni osoittaa. Tosin yleisesti jään kaipaamaan kokoelmalta vielä toteutunuttakin oudompaa otetta.

Kirjan outousvaje voi johtua siitä, että lukijana elän symbioosissa mystisten tapahtumakulkujen virtapiirien kanssa. Mutta voi se johtua siitäkin, että esimerkiksi Johanna Sinisalon novellissa kirjailija puhuttelee vastaanottajaa tavalla, minkä useimmat tunnistavat. Kertomuksessa Äänettömät äänet kirjailija kertoo meille vinksahtavasta näkökulmasta arkisesta totuudesta, joka on tuttua kelmusulkeisista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy