Kirja-arvostelut

Äärimmäistä väkivaltaa

Dan Fante vieraili viime syksynä Turun kirjamessuilla.
Dan Fante vieraili viime syksynä Turun kirjamessuilla.

Dan Fante: Point Doom. Suom. Kari Aartoma. Sammakko. 288 s.

Tyyli on tuttu, mutta sisältö jotain ihan muuta. Dan Fanten ensimmäinen dekkari alkaa niin sadistisella kuvauksella ensimmäisen maailmansodan ajan Itävallasta, että syntyy suorastaan torjuntareaktio. Tästä on renttumeininki kaukana, tämä on tappiin vietyä nihilististä väkivaltaa.

Prologin jälkeen meno tasoittuu, mutta vain jotta lukijalla on aikaa hengähtää. Pitkin matkaa väkivaltajaksot toistuvat. Itävallasta tosin siirrytään muutama vuosikymmen eteenpäin ja Los Angelesiin.

Tarinan päähenkilö on entinen yksityisetsivä JD Fiorella, joka New Yorkista Los Angelesiin muutettuaan saa työtä autokauppiaana. AA-kokouksissa käymällä hän yrittää pitää yllä alkoholitonta elämää.

Viinasta erossa pysyminen onnistuu, mutta hermot ovat kireällä. Autoillessa Fiorella hermostuu törttöilevän Porsche-kuskin liikkeisiin ja käy kostamassa tämän toilailut. Kuski on yhden Hollywoodin tunnetuimman ja rikkaimman tuottajan tytär, eikä henkisiltä erikoispiirteiltään ihan tästä maailmasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Isä on vieläkin erikoisempi. Sadisteja ja henkisesti raiteiltaan molemmat, isä sota-ajan kokemustensa, tytär isän tätä kohtaan osoittaman julmuuden tähden.

Fiorellasta kuoriutuu ehta kovaksikeitetty sankari, joka kykenee hänkin äärimmäiseen väkivaltaan. Silkan sairaan nihilismin sijaan motiivina on kosto, koska tuottajan tytär surmaa julmalla tavalla Fiorellan kaverin.

Kun poliisi on voimaton, Fiorella ottaa homman hoitaakseen henkilökohtaisesti. Eikä hän edes ajattele lakitupaa vaan yksiselitteisesti tappamista, ja vieläpä hidasta ja kärsimyksiä tuottavaa.

Niin vastenmielisiä kuin murhaajat Fanten kirjassa ovat, heidän tekoihinsa vastaaminen samalla mitalla on yhtä vastenmielistä ja vetoaa vain ihmisen alimpiin tunteisiin. Se on asia, joka laskee Point Doomin pisteitä omissa silmissäni.

Los Angeles Review of Books-sivuston videohaastattelussa Fante sanoo lukeneensa kaksi vuotta dekkareita ja ajatelleensa, ”I can write that shit”. Totta, hän osaa, sillä tarina sinänsä kulkee kelvollisesti.

Lisää voi hyvinkin olla luvassa, sillä Point Doomin loppu jää sillä tavalla avoimeksi, että en ihmettelisi, jos Fante jossain vaiheessa tekee tarinalle itsenäisen jatko-osan.