Ooppera-arvostelut

Salapoliisioopperassa lauletaan tunnustuksia

Tenori Petri Bäckströmin esittämä komisario Delfoi ratkoo arvoituksia laulamalla.
Tenori Petri Bäckströmin esittämä komisario Delfoi ratkoo arvoituksia laulamalla.

Turun oopperataide ry: Salapoliisiooppera, sävellys Atso Almila, libretto Roope Lipasti, ohjaus Maiju Sallas, musiikinjohto Timo Kotilainen. Rooleissa Petri Bäckström, Onni Pietarinen, Kristiina Raudanen, Katriina Virta, Kirsti Tuominen ja Petter Andersson. Turun oopperakuoro, Turun seudun musiikkiopiston lapsikuoro, Turun seudun tanssioppilaitos. Ensi-ilta Sigyn-salissa 16.1.

ratkaistaan laulamalla. Tenori Petri Bäckströmin esittämä komisario Delfoi saa hoidettavakseen tapauksen, jossa rikkaan teollisuussuvun perijä ammutaan epämääräisissä oloissa. Erityiseksi mysteeri muuttuu, kun surman haluaa tunnustaa jokainen murhayötä edeltäneeseen illanviettoon osallistunut. Ruumisarkussa lavalle saapuva herra Wahlenbeck (Petter Andersson) ei kerta kaikkiaan ollut kovin pidetty mies.

Esinäytöksen jälkeen kelataan ajassa takaisin ja nähdään tunnustajien kertomukset murhayön tapahtumista, joita Delfoi seuraa tupakkaansa poltellen kärpäsenä katossa. Maiju Sallaksen ohjaus luo vahvan illuusion salapoliisityötään tekevästä etsivästä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

ja musiikki kiehtoivat. Atso Almilan sävellys keinahtelee omintakeisena yhdistelmänä persoonallista sävelkieltä ja rehtiä lainailua. Siellä täällä kuullaan kutkuttavia viitteitä Mozartista nykymusiikkiin. Musiikki taipuu tavattoman monipuolisesti erikoiselle säestyskokoonpanolle, pianolle, viululle, pasuunalle, trumpetille, fagotille, kontrabassolle ja lyömäsoittimille. Timo Kotilaisen johtama pienorkesteri toisti Almilan sävelet moitteettomasti ja pysyi balanssissa laulajien kanssa.

Teksti pursuaa Roope Lipastin tuttua konstailematonta huumoria. Toisinaan naurattavat hauskat sanavalinnat, toisinaan taas ajankohtaiset viittaukset tai lakoninen ironia. Putkiremonttioopperankin libreton muutama vuosi sitten kirjoittanut Lipasti viiltää veitsenterävästi, kun siihen on aihetta.

”Sävellys
keinahtelee omintakeisena yhdistelmänä persoonallista
sävelkieltä
ja rehtiä
lainailua.”

oli lavalla omaa luokkaansa ja samalla kannatteli teoksen näyttämöllistä osuutta. Tenori heittäytyi roolin vietäväksi ja loi Delfoista persoonallisen salapoliisin. Laulukin soi ammattimaisen tarkasti, vaikka parit korkeimmat sävelet muodostuivatkin kyseenalaisesti.

Petter Andersson ei tavoittanut hahmollaan samanlaista draivia kuin Bäckström omallaan, mutta myös baritoni erottui lavalla edukseen. Luontevasti soivaa laulantaa oli ilo kuunnella. Sinänsä Wahlenbeckin olisi suonut olla vieläkin inhottavampi, sillä nyt Suomen rikkain ja vihatuin mies näyttäytyi yleisölle paikoitellen jopa sympaattisena henkilönä pahoista teoistaan huolimatta.

Katriina Virran Anna, Kirsti Tuomisen rouva Laine, Onni Pietarisen Kaj Pyy ja Kristina Raudasen Aino ovat kaikki saaneet tuta Wahlenbeckin narsistisen häikäilemättömyyden. Vaikka roolien syventämiseen tarjotaan niin koomisia kuin traagisiakin aineksia, murhaajakandidaatit jäivät nyt kovin pintapuolisiksi. Näyttämötyöskentelyn epätasaisuus oli silmiinpistävää.

Turun seudun tanssioppilaitoksen, terhakkaasti laulaneen oopperakuoron ja solistien suuret joukkokohtaukset charlestonista bollywoodiin olivat hauskaa seurattavaa. Parhaimmillaan Salapoliisiooppera viihdyttää kuin hyvä whodunnit-dekkari konsanaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tulevat esitykset 31.1., 1.2., 2.2., 12.2. ja 13.2.