Ruoka

Historiallisia ruokareseptejä, neuvoja ja kotikonsteja Louhisaaren linnasta, Nauvosta ja Turusta saatavilla nyt digitaalisesti Svenska litteratursällskapetin sivustolta

SLS/KATJA HAGELSTAM
Historiallisista resepteistä voi etsiä muun muassa erilaisia kalaruokia.
Historiallisista resepteistä voi etsiä muun muassa erilaisia kalaruokia.

Svenska litteratursällskapet i Finland on julkaissut digitaalisesti sivuston, jolta löytyy runsaat tuhat 1700- ja 1800-lukujen ohjetta ruuanlaittoon, kotilääkintään, värjäykseen ja tahranpoistoon ruotsiksi.

Historiska recept -sivusto kattaa kuusi suomalaista käsikirjoitusta Louhisaaren linnasta, Nauvosta, Turusta, Porvoon Stensbölestä ja Akaasta sekä aiemmin tuntematon Cronstedtin sukuun liittyvä käsikirjoitus Herttoniemen kartanosta.

Louhisaaren kartanon ohjeista löytyvät ohjeet muun muassa paloviinan keittoon, kirsikka- ja pomeranssiviinin tekoon sekä neuvoja silmätulehduksen ja korvien suhinan hoitoon. Nauvolaisista ohjeista puolestaan saa opastusta esimerkiksi erilaisten munkkien, torttujen ja kakkujen tekoon, piparjuurihauen valmistamiseen sekä päänsäryn hoitoon ja kankaiden värjäykseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vanhahtavaa kieliasua on päivitetty siten, että kaikki ruuasta ja historiasta kiinnostuneet voivat helposti tutustua resepti- ja talouskirjoihin. Reseptien yhteydessä on myös kerrottu, mitä vanhat mitat tarkoittavat nykymitoiksi muutettuna. Tekstien esitystavaksi voi valita faksimilekuvan, transkription tai lukutekstin.

Hankkeen toimittaja Maren Jonasson kuvaa jokaisen käsikirjoituksen lyhyessä esittelytekstissä. Historiska recept sisältää myös kattavan asiasanarekisterin, jonka avulla on mahdollista etsiä kaikki reseptit, jotka sisältävät esimerkiksi sitruunaa, haukea, etikkaa tai karmiinia.

Sivustolla julkaistaan myös historioitsija Märtha Norrbackin syventävä artikkeli koko materiaalista, joka sijoittaa suomalaiset ruokaperinteet, talouskirjat, reseptit ja ohjeet pohjoismaiseen ja eurooppalaiseen aatehistorialliseen yhteyteen. Hän on aiemmin julkaissut kirjan Hushållsbok för Stensböle gård. Recept, råd och huskurer från 1700-talet (SLS & Appell 2020), joka käsittelee yhtä reseptikäsikirjoituksista.

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) vaalii, kehittää ja välittää tietoa ruotsinkielisestä kulttuuriperinnöstä Suomessa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.