Turun kirjamessut

Turun Sanomien kulttuuritoimitus palkittiin runouden esiin nostamisesta – ennakkoluulottomuus ja uteliaisuus korostuivat myös Vuoden runoteos -palkinnon perusteissa

LENNART HOLMBERG
Nihil Interit palkitsi Turun Sanomien kulttuuritoimituksen päällikön Tuomo Karhun  ja runoilija Silja Järventaustan kirjamessuperjantaina.
Nihil Interit palkitsi Turun Sanomien kulttuuritoimituksen päällikön Tuomo Karhun ja runoilija Silja Järventaustan kirjamessuperjantaina.

Runoyhdistys Nihil Interit palkitsi perjantaina vuoden runoteoksen ja vuoden runousteon. Jälkimmäinen palkinto myönnettiin Turun Sanomien kulttuuritoimitukselle.

Nihil Interitin mukaan TS:n kulttuuritoimitus on pidemmän aikaa kunnostautunut runouden asiantuntevassa esiin nostamisessa. Erityisesti palkintoraati nosti esiin kulttuuri- ja lukemistotoimituksen päällikön Tuomo Karhun toimittaman Varsinais-Suomen runoviikkojen seurannan vuodelta 2021.

Runous näkyi raadin mukaan ”huolellisissa kritiikeissä ja ennakkoluulottomissa henkilö- ja ilmiöjutuissa nykyrunoudesta”.

Runouden esiin nostaminen TS:n kulttuurisivuilla on tietoinen valinta. Tuomo Karhun kiinnostus runoutta kohtaan juontuu 1990-luvun puolella muodostuneeseen niin sanottuun Turun runoliikkeeseen, jossa hän oli aktiivisesti mukana. Hän toimi tuolloin runouslehti Tuli & Savun päätoimittajana. Karhun mielestä suomalainen runous on tällä hetkellä hyvin laadukasta ja kiinnostavaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Runous on sellainen laji, jonka käsittely palvelee ylipäätään koko kirjallisuutta ja ehkä laajemminkin suomalaista kulttuuria. Se on laji, jossa kieli on kaikkein pisimmällä ja kenttä, jossa tehdään kaikkein mielenkiintoisimpia kokeita.

Karhun mukaan Suomen tämänhetkinen runouskenttä sisältää monenlaista marginaalisesta ja hyvin kokeellisesta yllättävänkin populaariin tuotantoon. On tekijöitä, jotka ovat samaan aikaan moderneja ja kuitenkin vahvasti kiinni perinteissä.

– Ei ole enää sellaista arvottamista, että tietynlainen runous on hyvää ja tietynlainen jotenkin halveksuttavaa. Kenttä on mielestäni hirveän moniarvoinen ja monipuolinen tällä hetkellä.

Karhu kertoo seuraavansa uteliaana, miten runous kehittyy. Hänen mukaansa kirjallisuuden tilanne on ylipäätään jännittävä.

– Vaikka kustantajat sanovat mitä, niin kyllähän painetun kirjan lukeminen näyttäisi olevan laskusuunnassa. Ja se korostuu, kun äänikirjapuoli nousee niin nopeasti. Kyllä se vaikuttaa siihen millaista kirjallisuutta tehdään ja millainen kirjallisuus menestyy.

Runouden ja proosan välillä liikutaan Karhun mielestä nykyään luontevammin kuin takavuosina. Yksi esimerkki siitä on kirjamessujen nykyisen ohjelmajohtajan Vilja-Tuulia Huotarisen tuotanto.

Esimerkiksi sosiaalinen media nostaa nykyään kirjallisuuden kentälle uusia ääniä. Karhun mielestä runous on kuitenkin genre, jossa tekijän kirjallinen tausta korostuu.

– Mielestäni runous on silläkin tavalla hieno laji, että sen parissa on sellaisia ihmisiä, jotka ovat todella suvereeneja kielellisessä ilmaisussa ja joille kieli on se, mitä eletään ja hengitetään.

Vuoden runoteos -palkinnon sai Silja Järventausta kuudennesta runokokoelmastaan Iltapäivä isolla kirjaimella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nihil Interitin mukaan teos edustaa kielellä leikkivää ja monimerkityksistä runoutta, josta välittyy uteliaisuus ja omaleimaisuus. Teoksen puhuja hajaantuu moneen olomuotoon ja katsoo maailmaa useasta perspektiivistä. Järventausta kertoo, että iltapäivä voi tarkoittaa monia asioita. Teoksessa se rinnastuu vuodenaikoihin, erityisesti kevääseen, mutta laajenee siitä myös syksyyn. Runot avaavat erilaisia tunnelmia, tunteita ja muistoja.

Iltapäivä isolla kirjaimella -teoksessa kieli saa yhtä puhujaa keskeisemmän roolin. Kieli myös ohjaa teemoja ja sisältöjä eikä toisin päin.

Järventausta on halunnut päästä irti kirjoittamiseen liittyvistä odotuksista ja toiveista, siitä, miten pitäisi kirjoittaa. Hän ei jatka siitä, mihin edellinen teos on jäänyt, vaan haluaa aina löytää kielen uudelleen.

– Annan kielelle mahdollisuuden kehittyä. Mietin, mikä olisi tämän kirjan ja maailman kieli.

Runouden perinteen ja muotojen tunteminen on Järventaustan mielestä tärkeää, mutta samalla hänen työskentelyään leimaa avoin, uutta etsivä asenne.

– Minulla siihen kuuluu voimakkaasti vapaus ja kielen tutkiminen.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​