Kulttuuri

Kertotaulua ja kertajulkkiksia

Tuukka (Artturi Auvinen), Pukari (Eetu Julin), Pate (Jyry Kortelainen), Samppa (Aki Laiho), Ella (Freja Teijonsalo), Tiina (Aura Mikkonen), Hanna (Emilia Paasonen) innostuvat tällä kertaa popmaailmasta.
Tuukka (Artturi Auvinen), Pukari (Eetu Julin), Pate (Jyry Kortelainen), Samppa (Aki Laiho), Ella (Freja Teijonsalo), Tiina (Aura Mikkonen), Hanna (Emilia Paasonen) innostuvat tällä kertaa popmaailmasta.

★HHHH

Ella ja kaverit 2 – Paterock 2. Ohjaaja Marko Mäkilaakso. Kinopalatsi 6 & 9. S, 1 h 29 min.

Pitkälti Turussa kuvattu Ella ja kaverit 2 – Paterock on itsenäistä jatkoa viime vuoden lopussa ilmestyneelle Ella ja kaverit -elokuvalle. Timo Parvelan hulvaton, niin vanhempiin kuin nuorempiin uppoava kirja ei nytkään käänny elokuvaksi kovin sujuvasti. Lopputulos leviää melko yhdentekeväksi kohellukseksi ja varsinkin aikuisten hahmojen liioiteltu karikatyyrimäisyys kiusaa.

Nopeasti tehty toinen Ella-elokuva mahdollisti sen, että lapsinäyttelijät eivät vielä ehtineet kasvaa rooleistaan ulos, mikä on mukavaa. Kiire taas näkyy hajanaisessa tarinassa, jossa sännätään hassusta kohtauksesta toiseen draaman kaaren ja loogisen juonen kustannuksella. Lastenelokuvan lapset tahtovat jäädä aikuisten ja näiden varaan rakennettujen sivujuonten jalkoihin. Nimihenkilö Ellakin on alistettu lähinnä kertojanääneksi taustalle.

Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun kovapäinen Pate ei opi kertolaskua. Yhteen hiileen puhaltavat koulukaverit päättävät auttaa poikaa, joskin vähemmän perinteisin keinoin: nokkelat mutta samalla lapselliset tokaluokkalaiset alkavat puuhata Patesta rokkitähteä, koska rikas ja kuuluisa voi palkata jonkun toisen hoitamaan laskuhommat. Kavereilla on myös oma lehmä ojassa, sillä he kuvittelevat pääsevänsä Paten bändiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
”Lastenelokuvan lapset tahtovat jäädä aikuisten ja näiden varaan rakennettujen sivujuonten jalkoihin.”

Kertakäyttöjulkisuutta ja viihdeteollisuutta leikkisästi kritisoiva Ella ja kaverit 2 – Paterock on opettavainen muttei kuitenkaan setämäisesti heristelevä. Koulussa puurtamisen tärkeys tulevaisuutta ajatellen käy hyvinkin selväksi komedian keinoin, mistä lastenleffaa voi kehua. Turkulaisen katsojan on tietysti kiva syynätä tuttuja paikkoja valkokankaalta, ja hienot miljööt Turku elokuvalle tarjoaakin.