Kulttuuri

Michael Jacksonin kuolinsyyn
selvittäminen voi viedä viikkoja

Michael Jackson Suomen-keikalla Helsingissä vuonna 1997.
Michael Jackson Suomen-keikalla Helsingissä vuonna 1997.

Poptähti Michael Jacksonin äkillisen kuoleman syy on hämärän peitossa. Jacksonille on määrä tehdä ruumiinavaus myöhemmin tänään, mutta viranomaisten mukaan voi viedä viikkoja ennen kuin lopullinen kuolinsyy selviää.

Testeillä selvitetään, oliko sydänkohtaukseen kuolleen Jacksonin elimistössä lääkkeitä, alkoholia tai huumeita kuoleman hetkellä.

Jacksonin perheen lakimies Brian Oxman sanoi CNN-uutiskanavan haastattelussa, että Jacksonin sukulaiset olivat olleet huolissaan tähden terveydestä jo kuukausia.

Oxmanin mukaan Jackson käytti runsaasti lääkkeitä valmistautuakseen tulevaan konserttisarjaan. Oxman sanoi, ettei hän vahvasta lääkityksestä johtuen pidä popikonin kuolemaa odottamattomana. Oxman jopa vertasi Jacksonin kuolemaa pari vuotta sitten edesmenneen povipommin Anna Nicole Smithin tapaukseen. Kohujulkkis Smith kuoli lääkkeiden yliannostukseen.

Jackson kuljetettiin sairaalahoitoon sen jälkeen, kun pelastusviranomaiset olivat saapuneet hänen vuokrakartanoonsa Los Angelesissa myöhään torstaina Suomen aikaa. Jacksonille annettiin tapahtumapaikalla Bel Airin kaupunginosassa tekohengitystä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Los Angeles Timesin mukaan lääkärit julistivat Jacksonin kuolleeksi. Lehden mukaan hän oli koomassa sairaalaan tuotaessa.

Michael Jacksonin oli määrä palata pitkältä esiintymistauolta ensi kuussa, kun hänen piti aloittaa Lontoossa maaliskuuhun saakka kestävä konserttisarja. Jacksonin oli tarkoitus laulaa peräti 50 konsertissa.

Toukokuussa Jacksonin avauskonserttia päätettiin lykätä viidellä päivällä, kun sen uudeksi ajankohdaksi ilmoitettiin 13. heinäkuuta. Tuolloin tapahtuman järjestäjät korostivat, ettei lykkääminen johtunut Jacksonin terveydentilasta.

Jackson aloitti laulajanuransa Jackson 5 -yhtyeessä vuonna 1964. Soolouransa Jackson aloitti vuonna 1972 ja hänen läpimurtoalbuminsa Thriller ilmestyi vuonna 1982.

Jacksonin julkaisemien levyjen myynnin arvioidaan olevan 750 miljoonan kappaleen luokkaa. Hän tuli tunnetuksi myös lanseeraamastaan Moonwalk-tanssityylistä.

”Michel oli hyvässä kunnossa”

Michael Jacksonin läheisen ystävän, Suomessakin takavuosina lusikoita taivutelleen ”paranormalisti” Uri Gellerin mukaan poptähti oli hyvässä kunnossa ennen kuolemaansa.

Geller kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle olevansa ”täysin järkyttynyt” tapahtuneesta. Jacksonin oli määrä esiintyä Lontoossa kaikkiaan 50 konsertissa heinäkuun 13. päivästä lähtien.

– Michael oli hyvässä kunnossa, koska hän harjoitteli ja treenasi esityksiä varten, Geller sanoi.

Jackson toimi best manina vuonna 2001, kun Geller uusi vihkivalansa Lontoon kodissaan.

– Michael oli hyvin tarkka siitä, mitä hän söi. Hän oli aivan kunnossa. Viimeksi kun kuulin hänestä, hän oli hyvässä kunnossa. Siksi olen niin järkyttynyt tästä uutisesta, ja rukoilen ja toivon, ettei tämä ole totta, Geller kertoi.

Israelissa syntyneen Gellerin väitetään tehneen ihmeitä psyykkisin voimin jo neljän vuosikymmenen ajan. Hänen repertuaariinsa kuuluvat niin lusikoiden taivuttaminen, kellojen pysäyttäminen kuin ajatustenlukukin.