Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinnot jaettiin Heikki Hiilamolle, Jaakko Kapriolle ja Sirpa Kähköselle
Suomen Kulttuurirahasto jakoi Kalevalanpäivän aattona 27. helmikuuta kolme 35 000 euron palkintoa merkittävistä kulttuuriteoista. Palkinnon saivat professori Heikki Hiilamo, professori Jaakko Kaprio ja kirjailija Sirpa Kähkönen.
Heikki Hiilamo (s. 1964) on väitellyt tohtoriksi sekä sosiaalipolitiikasta että kansanterveystieteestä. Hän työskentelee Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorina ja THL:n tutkimusprofessorina ja on toiminut myös Kelan tutkimusprofessorina ja Kirkkohallituksessa diakonian alan johtajana.
Palkinto myönnetään Hiilamolle "pahoinvoinnin tutkimisesta, hyvinvoinnin puolustamisesta".
Erittäin aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun kolumnistina, tietokirjailijana ja asiantuntijana kuuluu olennaisesti Heikki Hiilamon tutkijaprofiiliin.
Jaakko Kaprio (s. 1952) on toiminut vuodesta 2018 alkaen tutkimusprofessorina Suomen molekyylilääketieteen instituutissa ja sitä ennen mm. sen johtajana, akatemiaprofessorina sekä professorina Oulun ja Helsingin yliopistoissa.
Palkinto myönnetään Kapriolle "perimän ja ympäristön selittämisestä, synnynnäiselle kaksosten tutkijalle".
Kaprio teki kansainvälistä tutkimusta jo aikana, jolloin se ei ollut yhtä yleistä kuin nyt. Hän on eräs viitatuimmista suomalaisista tieteentekijöistä, ja hänen julkaisuluettelossaan on yli 1 300 nimikettä.
Sirpa Kähkönen kirjoittaa yhteiskunnasta kertomalla ihmisistä. Hän kertoo ajankohtaisista kysymyksistä kirjoittamalla historiasta.
Kuopiossa vuonna 1964 syntynyt kirjailija Sirpa Kähkönen opiskeli kirjallisuustiedettä ja historiaa ja työskenteli kustannustoimittajana ennen kuin ryhtyi täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Opinnot antoivat selvän suunnan: Kähkönen on tunnettu erityisesti historiallisen romaanin mestarina.
Palkinto myönnetään Kähköselle "raudan ja graniitin, ajan ja ihmisen kertojalle".
Lehtiarkistojen parissa taustatöissä viihtyvä kirjailija taitaa yksityiskohdat, joiden avulla hän saa menneen elämään. Kuvaamalla yksityistä hän saa teoksensa yleisiksi ja tuo tapahtumat lähelle.
Sirpa Kähköstä luonnehtii humaanius. Hän on aina ihmisen puolella.