Kulttuuri

Höpsöttelevää makkarahuumoria

Lempi (Anne Höglund), hyvä haltija (Sanna Ohvo) ja Hellä (Salla Vahtera) iloitsevat ystävyydestä. Kuva: Peter Ramstén
Lempi (Anne Höglund), hyvä haltija (Sanna Ohvo) ja Hellä (Salla Vahtera) iloitsevat ystävyydestä. Kuva: Peter Ramstén

Kimmo Hirvenmäki: Paljon melua makkarasta. Kaarina-teatteri, ohjaus Mikko Rantanen, puvut Kirsi Vaara, maskeeraus Marika Torvinen, lavastus Mikko Rantanen ja työryhmä, valot Taina Möysä, nuket Bea Wilén, ensi-ilta 1.11. kahviolavalla.

Hellä ja Lempi ovat parhaat ystävykset, vaikka Hellä rakastaa makkaraa ja Lempin herkkua ovat kasvikset. Ystävyyden kunniaksi hyvä haltija lupaa parivaljakolle kolme toivomusta. Kuten vanhassa kansansadussa, Hellä toivoo spontaanisti mieliherkkuaan makkaraa. Typerästä toiveesta suivaantunut Lempi puolestaan toivoo makkaran kasvavan kiinni Hellän nenään. Viimeinen toivomus tietenkin tuhlaantuu toisen toiveen perumiseen.

Kimmo Hirvenmäen Paljon melua makkarasta on sympaattinen satunäytelmä, joka liputtaa kaikenkattavan ystävyyden puolesta. Höpsöttelevän huumorin lomassa lurautetaan tuttuja lauluja – muun muassa Juice Leskisen Sika, Vladimir Vysotskin Ystävän laulu sekä Lapinlahden lintujen Älä pure mun ananasta – hieman muunnelluilla sanoituksilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikko Rantasen ohjaamassa esityksessä verbaalinen leikittely, hyväntuulinen musiikki, ilmeikäs näyttelijäntyö sekä veikeät visuaaliset ratkaisut loksahtavat luontevaksi kokonaisuudeksi. Viisihenkisen näyttelijäseurueen (Anne Höglund, Kristiina Koljonen, Sanna Ohvo, Salla Vahtera ja Boke Virta) työskentely on energistä ja tarkasti koreografioitua. Vahtera Hellän roolissa sekä Höglund Lempinä myös laulavat ilahduttavan hyvin.

Pienimuotoisuudesta huolimatta esitykseen on rakennettu yllättävän runsas ja yhtenäinen visuaalinen ilme. Kirkkaat perusvärit ja selkeät muodot – esimerkiksi taustasermin auringonkukissa, makkaroissa ja vihanneksissa sekä kokin habituksessa – luovat runsaan, mutta selkeästi hahmotettavan satumaailman, mikä on varmasti pienten katsojien mieleen.

Kaarina-teatterin esitys on raikas ilopilleri, joka sopii koko perheelle taaperoista taattoihin. Ei ihme, että ensi-illasta poistui hymyileviä ja omia makkaramuistojaan makustelevia katsojia.