Huuto syvyydestä

Udo Zimmermann: Valkoinen ruusu. TehdasTeatteri, ohjaus Ville Saukkonen, libretto Wolfgang Willaschek, suomennos Erkki Pullinen, musiikin sovitus ja toteutus Pasi Helin (piano) ja Marko Valtonen (harmonikka), valot Timo Ollila, tuotanto Oopperakammari & TehdasTeatteri. Ensi-ilta 1.11.

Kuolinaariat ovat oopperassa tavallisia. Nautimme taiturillisista joutsenlauluista. Mutta entä kun teos on tositarina ihmisoikeuksien polkemisesta, kuolemantuomiosta ja teloituksesta omassa ajassamme? Äänipaini kuoleman kanssa ravistelee kuulijaa aivan toisilla syvyyksillä.

Saksalaisen säveltäjän Udo Zimmermannin (s. 1943) Valkoisessa ruusussa (1986) Sophie ja Hans Scholl odottavat kuolemantuomioidensa täytäntöönpanoa. Hieman yli tunnin kestävä passio ilmentää sisarusten tajunnanvirtaa tosiaikamaisesti giljotiinia edeltävän tunnin ajan: ajatuksia, muistoja, kauhua, rukousta.

Moni tuntee tarinan elokuvasta Sophie Scholl – viimeiset päivät (2005), mutta aiheesta on tehty paljon muitakin elokuvia, dokumentteja, näytelmiä ja kirjoja. Kolmatta valtakuntaa väkivallattomasti vastustaneeseen Valkoinen ruusu -vastarintaliikkeeseen kuuluneet sisarukset jäivät kiinni lehtisten levittämisestä Münchenin yliopistossa helmikuussa 1943, ja viiden päivän kuluttua heidät tuomittiin ja teloitettiin.

Zimmermann teki aiheesta oopperan jo vuonna 1967, mutta uudisti sen kokonaan 1980-luvulla. Teoksen musiikissa on kolme perustekijää. Modernistisen kulmikas, Ligeti-Berio-tyylinen musiikki kuvaa yhteiskunnan väkivaltaa. Tässä esityksessä laulajat vieläpä ilmentävät kehoillaan musiikin iskuja vastaanottamalla niitä kouristusliikkein.

Lauluäänet taas leijuvat pitkinä linjoina ja melodioina. Ne rakentavat oman henkisen todellisuutensa, joka soi ihmisyyttä, ihmiselämän perusarvoa ja omantunnon ääntä.

Kolmas tekijä on äänimaailmamaisuus urkupisteineen ja kaikuvaikutelmineen. Se luo upottavan tajunnanvirran tilan. Nyt tämä korostuu, sillä kamariorkesterin tilalla on harmonikka ja piano. Yllättävä ratkaisu toimii pelkistyneeseen sielunporaukseen pyrkivässä ohjauksessa.

Kaisa Ranta ja Ville Rusanen laulavat ihmisyyden puolesta laajalla valon ja pimeyden sävyasteikolla. Kouraisevimmat piikit ovat rukouskohtaus, Rannan ja harmonikan äärikorkea kipuduetto sekä Rusasen silkka äänenvolyymi.

Ville Saukkosen paljas, installaatiomainen ohjaus on aistivoimainen ja pohtiva. TehdasTeatterin kolkko tila tulee sellaisenaan käytetyksi jokaista betonimurtumaa myöten. Tilan lisäksi käytetään vain yhtä tuolia, kahta huopaa, valoa ja ääntä. Rakenteena on intensiteetin raju kasvu. Moniaistisista tehokuvista mainittakoon oikeudenkäynti, jossa laulajat aukovat mykkiä suitaan. Kuolema on pimeys ja varjo mutta myös kiertävä valokeila ja ovi seinässä.

Miksei tekstiä heijasteta näkyviin? Runollinen ja filosofinen teksti vaatii myös silmiä auetakseen. Ehkä tekstit rikkoisivat caravaggiolaista valoa hohtavan maalauksellisuuden, mutta silti, nyt sanoja vuotaa hukkaan.

Natsi-Saksan kuvastosta riisuttu, tyhjyydellä pelaava ohjaus luo yleispätevän ja ajankohtaisen viestin. Tällä hetkellä maailman vankiloissa kärsii sorrettuja, kidutettuja ja teloitusta odottavia ihmisiä. Kuulemmeko me heitä? Mikä on yksilön velvollisuus ja vastuu? Voinko luottaa siihen, että jos minua aletaan vainota, lähimmäiseni nousevat minua puolustamaan?

SUSANNA VÄLIMÄKI