Näyttelyarvostelut

Korea neito kohtaa alkemistin

Hanna Variksen Aikamatkailija on ensimmäinen nykytaidenäyttely Turun linnan keskiaikapuolella.
Hanna Variksen Aikamatkailija on ensimmäinen nykytaidenäyttely Turun linnan keskiaikapuolella.

Hanna Varis. Aikamatkalainen. Turun linna, Vierastupa (Linnankatu 80) 30.8. saakka.

Menneisyys voi herätä yhtäkkiä henkiin niin kaupunkien, elokuvien tai esineiden välittämänä kuin vaikkapa historiallisten romaanien ja maalausten kautta. Turun linnan Vierastuvassa kyse on jälkimmäisestä. Taiteilija Hanna Varis on ripustanut renessanssia kuvittavat tempera-, guassi- ja kuivapastellimaalauksensa yli 700 vuotta vanhan linnan seinien sisälle.

Paikka on mitä kiehtovin tämänkaltaiselle näyttelylle, vaikka nyt esillepanon katsomiskokemusta häiritsevätkin sekä liian korkealle nostetut teokset että tilan huono valaistus.

Värikylläisesti maalaava Varis tunnetaan ennen kaikkea myyttisiä tarinoita ilmentävästä grafiikastaan ja maalauksista, jotka etsiytyessään taiteen historiaan liikkuvat myös vinhan mielikuvituksen ryydittäminä aikatasoilta toisille.

Vierastuvassa purjelaivat kultaisine purjeineen kyntävät symbolisesti menneisyyden aavaa merta ja omakuva taiteilijasta nähdään hulppeaan loimeen puetun valkoisen hevosen selässä. Kaikki tarvittavat ainekset mielikuvituksen lentoon ovat läsnä.

Erilaisten tekstiilien ja draperioiden, laskostettujen pukujen kuvaajana Varis tuottaa monia aisteja puhuttelevaa visuaalisuutta. Rikkaasti maalattuja kangaspintoja tekee mieli koskettaa ja niiden kahinan miltei kuulee. Etenkin enkelin polvistuessa Marian eteen teoksessa Liljan ilmestys ja punahiuksisen neidon kohdatessa kuin katolisen kirkonmiehen asuun pukeutuneen ylimyksen maalauksessa Aikamatkailija ja Alkemisti, tunne synestesiasta on voimakkaimmillaan.