Aurinkobaletti tekee barokkiooppera Poppean kruunauksesta steampunk-henkisen nykytanssiteoksen
Turkulaisen Aurinkobaletin kevään ensi-iltateos perustuu Claudio Monteverdin (1567–1643) viimeiseen oopperaan Poppean kruunaus. Barokkiooppera saa uudet sävyt, kun siitä tehdään steampunbk-henkinen nykytanssiteos. Koreografiasta vastaa Aurinkobaletin taiteellinen johtaja Urmas Poolamets ja musiikista Ismo Laakso. Ensi-ilta on 8. huhtikuuta 2022.
Poppean kruunaus kertoo Rooman keisari Neron (37–68) ja hänen vaimonsa Poppaea Sabinan (kuoli 65) traagisen rakkaustarinan. Se kertoo myös moraalista, juonittelusta ja vallankäytöstä. Oopperan libretto perustuu Neron aikalaisen, historioitsija Tacituksen (noin 50–120) kuvaamiin tapahtumiin. Ooppera sai ensi-iltansa Venetsian Teatro Santi Giovanni e Paolossa vuonna 1642.
Elävän musiikin siivittämässä teoksessa Manilla-teatterin näyttämöllä nähdään Aurinkobaletin tanssiryhmä, muusikko Ismo Laakso sekä laulajat Petri Bäckström ja Anneliina Rif.
Aurinkobaletin kevätkauden avaa kolmesta teoksesta koostuva Tanssiva tammikuu. Henna-Maria Hanhinevan 14.–15.1. nähtävä vierailuesitys Naisen sydän on tanssiteos katseesta, kohtaamisesta ja ystävyydestä. Satu Tuittilan ja työryhmän 21.–23.1 esitettävän Vähin äänin -teoksessa näyttämöllä kohtaavat luonnonsuojelubiologian dosentti, ammattitanssijat ja moderni kuoro. Kokonaisuuden päättää 28.–29.1. aiemmin vain striimattuna ja taltiointina esitetty Patrick Di Quiricon Emho, joka on tutkimusmatka meihin itseemme, olemassaolomme alusta aina kaikkein olennaisimman ja äärimmäisimmän inhimillisen kyvykkyytemme kehittymiseen.
Ohjelmistoon palaavat helmikuussa suuren suosion tänä syksynä saanut Jyrki Karttusen Illallisvieraita ja Sasha Pepeljajevin Minne kutsua Liza? Koko perheen tanssiteos Kuinka kiivetä kukkulalle – ja sieltä alas nähdään ohjelmistossa 22. toukokuuta alkaen.