Näyttämötaide

Todentuntuista draamaa
mielisairaalamiljöössä

Hoitaja (Venla Ellilä, vas.) saa Melissan (Melissa Petters) havahtumaan Kaarinan nuorisoteatterin Vuosi nuoruudestani -näytelmässä.
Hoitaja (Venla Ellilä, vas.) saa Melissan (Melissa Petters) havahtumaan Kaarinan nuorisoteatterin Vuosi nuoruudestani -näytelmässä.

Susanna Kaysen: Vuosi nuoruudestani. Kaarinan nuorisoteatteri, käännös, dramaturgia ja ohjaus Minna-Stiina Saaristo-Vellinki, musiikki Joona Lukala, lavastus Sida Rouvinen, puvut Anniina Kuula, valot Taina Möysä, videot Jonna Rautala, äänet Jarno Saaristo. Ensi-ilta 11.10.

Farssin (Musta komedia) ja lastennäytelmän (Etsivätoimisto Limppu & Pullava) jälkeen Kaarinan nuorisoteatteri palaa siihen lajityyppiin, jossa se on vahvoilla: väkevätunnelmaiseen draamaan. Uusin esitys perustuu Susanna Kaysenin omaelämäkerralliseen Girl, interrupted -kirjaan (1993) ja siitä tehtyyn elokuvaan Vuosi nuoruudestani (1999).

Minna-Stiina Saaristo-Vellingin suomennos, dramaturgia ja ohjaus ovat siirtäneet tapahtumat katu-uskottavasti 1960-luvun Yhdysvalloista vuoden 2013 Suomeen. Kaysenin alter ego, Melissa (Melissa Petters) tuodaan psykiatriseen sairaalaan itsemurhayrityksen jälkeen, ja näytelmä kertoo paitsi sairaalan arjesta ja potilaista myös nuoren ihmisen kasvusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka tapahtumat sijoittuvat mielisairaalaan ja tautiluokituksia on epävakaasta persoonallisuushäiriöstä psykopaattiin ja skitsofreniaan, Vuosi nuoruudestani -näytelmän potilaat näyttäytyvät sittenkin melko tavallisina, itsensä ja elämänsä kanssa kipuilevina nuorina. Toki aggressiivisuus, masennus ja muut häiriöt kärjistyvät, eivätkä kaikkien asiat ole suinkaan hyvin. Silti esimerkiksi harhainen Essi (Essi Nuutinen) ja syömishäiriöstä (ja jostain vieläkin pahemmasta) kärsivä Iida (Iida Tallqvist) ovat valtaosan ajasta kuin ketä tahansa nuoria naisia.

Myös sairaalan henkilökunnan käytös on asiallista ja asiantuntevaa. Ohjaaja onkin halunnut pitää näytelmän mahdollisimman todentuntuisena ilman ylilyöntejä ja arkipäiväistää näin mielen häiriöt: niiden valtaan voi joutua kuka tahansa, eikä siinä ole mitään kummallista.

Valitun näkökulman takia henkilöiden välille ei synny kovin vahvoja jännitteitä, mikä on hieman problemaattista. Saaristo-Vellinki on kuitenkin vaativalla ja tarkalla henkilöohjauksella saanut näyttelijöistä paljon irti, ja heidän intensiivinen ja roolihenkilöihin samastuva työskentelynsä vangitsee katsojan mielenkiinnon. Pettersin, Nuutisen ja Tallqvistin lisäksi erityisesti Tanja Suomelan aggressiivinen Tanja jää mieltä vaivaamaan. Pidin myös siitä yhteisymmärryksen ilmapiiristä, joka naisten kesken vallitsee kaikista vastuksista huolimatta, ja siitä kumpuavasta huumorista.

Melissalle sairaalavierailu jää lyhytaikaiseksi. Vakavampien tapausten rinnalla oma epätietoisuus siitä, kuka on ja mitä haluaa, saa oikeat mittasuhteet.

Mielenkiintoinen lisä kaarinalaisten versiossa on muuttaa elokuvassa ollut Melissan päiväkirja julkiseksi blogiksi. Sen luulisi havahduttavan niin nuoret kuin heidän vanhempansakin miettimään sosiaalisen median vaikutuksia.

Saaristo-Vellinki ohjaa elokuvamaisin leikkauksin, ja samaa kieltä puhuu myös Joona Lukalan tunnelmaltaan vaihteleva musiikki. Sida Rouvinen on luonut muutamin kätevästi muuntautuvin elementein toimivan lavastuksen KaNuTen pieneen tilaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Melissan (Melissa Petters, oik.) ongelmat saavat uudet mittasuhteet skitsofreniaa sairastavan Essin (Essi Nuutinen) rinnalla.
Melissan (Melissa Petters, oik.) ongelmat saavat uudet mittasuhteet skitsofreniaa sairastavan Essin (Essi Nuutinen) rinnalla.

Luitko jo nämä?