Kulttuuri

Ekologinen moraliteetti

Arto Paasilinnan teoksen pohjalta Esa Leskinen, Sami Keski-Vähälä ja Kristian Smeds: Jäniksen vuosi. Ohjaus Esa Leskinen, lavastus ja puvustus Janne Siltavuori, valot Milka Timosaari, äänet Jussi Kärkkäinen. Ensi-ilta 10.10. Ryhmäteatterissa.

Ryhmäteatterin Jäniksen vuosi on lainaa. Pääteema on Arto Paasilinnalta, tarinan päähenkilön elämä ja teot viime vuosien uutisvirrasta, kuoro antiikista ja ekologisen moraliteetin agenda käsikirjoittajatiimiltä. Esa Leskisen, Sami Keski-Vähälän ja Kristian Smedsin yhteistyö tuo tarinan anteeksipyytelemättä tähän päivään. Vuonna 1975 julkaistussa alkuperäisteoksessa Vatanen on turhautunut toimittaja, nyt kvartaalitaloudessa työssään taisteleva datanomi.

Robin Svartströmin Vatanen on lyöty mies. Kimaltelevista silmistä paistaa ahdistus ja vieraantuminen omista ajatuksista ja ruumiista. Ryhti ja olemus huutavat pelastusta. Katharsiskaan ei auta antisankaria, joka on jo melkein liian syvällä löytääkseen sisäistä nisäkästään. Svartström on kuin jänis, yhtä nurkkaan ajettu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lainaa on myös näytelmän toivo, joka syntyy Jäniksen, Anna-Riikka Rajasen laulaessa Juha Tapion Tuomittuna kulkemaan -biisin. Jänis ei ole nyt suloinen karvapörrö, vaan limusiideriä himoava hallusinaatio, haavekuva täydellisestä naisesta. Uskossaan ihmistä vahvempi.

Avattava
nauraen

Paketti on kuitenkin kääräisty ryhmiksennäköiseen lahjapaperiin, jonka repiminen on takuuvarmaa hupia. Minna Suuronen, Taisto Oksanen ja niin ikään taiteellista opinnäytetyötään tekevä Juha Pulli huolehtivat yleisön viihtymisestä vakavan asian äärellä.

Hahmogalleriassa on monta kymmentä hervotonta murreväännöstä ja yltiöstereotypiaa – turkulainen Marilyn Monroen näköinen varatuomari (Leila), hassut savolaispoliisit, frakkipukuiset tenorimustarastaat, lähiöpubin karaokeisäntä, eläinlääkäri Kärkkäinen, tanskalaispomo Storbjörn...

Toteutuskin toimii perinteisiin luottaen. Viivi Kuusimäki siirtää tilanteet kameransa kautta isoille näytöille ja kohdentaa katseemme halutusti. Ohjauksen ja lavastuksen yhteistyö on saumatonta.