Turun kirjamessut

Vuoden 2021 Kirja à la Carte -palkinto myönnettiin Outi Pakkaselle Turun kirja- ja ruokamessuilla

Mirja Hussain
Outi Pakkanen palkittiin Turun kirja- ja ruokamessuilla tavastaan nostaa dekkareissaan esiin ruokaa.
Outi Pakkanen palkittiin Turun kirja- ja ruokamessuilla tavastaan nostaa dekkareissaan esiin ruokaa.

Jännityskirjailija Outi Pakkanen on tämän vuoden Kirja à la Carte -palkinnon voittaja. Palkinto on Turun kirja- ja ruokamessujen yhteinen tunnustus sellaiselle fiktiiviselle kirjallisuudelle, jossa näkyvällä tavalla nousee esiin ruoka. Ulkomailla tälle kirjallisuuden lajille on oma nimikin: gastrofiktio.

Outi Pakkasen uusimmassa dekkarissa Naistenkutsut (Otava) kokataan muun muassa tonnikalaa, puolustetaan kaupan valmista kanakeittoa ja syödään Salven silakoita. Romaanissa myös syntyy täysin epäonnistunut risotto, ja lukija oppii lähes kädestä pitäen, miten risottoa ei pidä tehdä.

Raati palkitsi Pakkasen myös elämäntyöstä, sillä hänen tuotannossaan ruoka on aina näytellyt merkittävää osaa, toisinaan kirjan loppuun sijoitettuja reseptejä myöten. Pakkanen kuvaa kirjojensa henkilön Anna Laineen kokkailua usein niin seikkaperäisesti, että teksti käy sellaisenaan reseptistä. Kirjoissa kokatuista ruoista onkin julkaistu myös keittokirja Porosta parmesaaniin.

Kirja à la Carte -palkinto perustettiin 2016. Silloin palkinnon sai Brunetti-dekkareistaan tunnettu Donna Leon. Hänen jälkeensä palkinnon ovat saaneet Heikki Valkama (2017), Eppu Nuotio (2018) ja Paula Havaste (2019). Viime vuonna palkintoa ei jaettu koronan takia.

Palkinnon sääntöjen mukaan palkinto voidaan myöntää kaksien Turun kirja- ja ruokamessujen välisenä aikana ilmestyneelle teokselle. Outi Pakkasen Naistenkutsut julkaistiin 2020.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.