Kuolleet

Virolainen runoilija ja kulttuurivaikuttaja Jaan Kaplinski on kuollut – kirjailija oleskeli pitkiä aikoja myös Suomessa

VEIKKO WAHLROOS
Kirjailija Jaan Kaplinski vuonna 1996.
Kirjailija Jaan Kaplinski vuonna 1996.

Virolainen runoilija, esseisti, kääntäjä, kulttuurivaikuttaja ja filosofi Jaan Kaplinski on kuollut 80-vuotiaana. Asiasta kertoi maanantaina Viron yleisradioyhtiö ja Suomessa ensimmäisenä Yle.

8. elokuuta kuollut Kaplinski sairasti ALS-tautia.

Kaplinski julkaisi lukuisia runoteoksia sekä esseitä, proosaa ja käännöksiä. Hän oli Viron kansainvälisesti tunnetuin runoilija, 1960-luvun kirjailijasukupolven näkyvä edustaja, jonka vaikutuspiiri aktiivisena keskustelijana ulottui myös Suomeen.

Kaplinski oli useita kertoja Nobel-palkintoehdokkaana ja sai kaikki kotimaansa merkittävät kirjallisuuspalkinnot. Vuonna 2016 hänelle myönnettiin valtion kulttuuripalkinto elämäntyöstään.

Kaplinski käsittelee tuotannossaan muun muassa ympäristökysymyksiä, kielifilosofiaa, uskontoja sekä ihmisen ja luonnon suhdetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensimmäinen suomennettu teos Olemisen avara hiljaisuus (1982) esitteli esseistin, joka liikkuu notkeasti niin pohjoisessa maisemassa kuin Kaukoidän perinteessä. Mitä on runous? -esseessä Kaplinski kirjoittaa: "Runous tuo mieleemme jotakin, jonka olemme unohtaneet tai jota emme ole tähän asti edes huomanneet".

Käännöskokoelma Sama meri kaikissa meissä (suom. Anja Salokannel, 1984) teki Kaplinskin suomalaisyleisölle tunnetuksi runoilijana. Hänen runojaan on ilmestynyt suomeksi myös Katja Meriluodon kääntämässä teoksessa Rukous, mantra, runo (Nihil Interit, 1996) ja Arto Lapin suomentamassa teoksessa Olen kevät Tartossa (Sanasato, 2010).

Kustantamo Parkko julkaisee syksyllä uuden suomennosvalikoiman, joka kattaa Kaplinskin uran kuusi vuosikymmentä.

Kaplinski syntyi vuonna 1941 Tartossa virolaisen äidin ja puolalaisen isän perheeseen. Hän opiskeli Tarton yliopistossa kielitiedettä ja romaanista filologiaa.

"Aloitin kulttuurihistoriasta, kielitieteestä ja antropologiasta, mutta olen kaiken aikaa pyrkinyt lisäämään tietojani ennen kaikkea matematiikasta, filosofiasta ja ekologiasta. Niistä yritän myös kirjoittaa", Kaplinski kertoi Turun Sanomien haastattelussa vuonna 1998.

Hän käänsi runoutta viroksi muun muassa ranskasta, espanjasta, englannista ja kiinasta. Myös Kaplinskin omaa tuotantoa julkaistiin lukuisilla eri kielillä.

Kaplinski oli Viron kirjailijaliiton jäsen vuodesta 1968. Vuosina 1992–1995 hän toimi kansanedustajana parlamentti Riigikogussa.

Kaplinski oleskeli pitkiä aikoja Suomessa. Hän kirjoitti eri lehtiin ja toimi pitkään myös Turun Sanomien kolumnistina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arvostetun Eino Leinon palkinnon Kaplinski sai vuonna 1992 toistaiseksi ainoana ulkosuomalaisena.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​