Kulttuuri

Värikäs kesäseikkailu
Kattilakoskien tapaan

Heinähattu (Netta Ollikka) ja Vilttitossu (Ronja Arvilommi) vakoilevat Rillirouskua (Jussi Virtanen) ja isonapaa (Lauri Grönroos).
Heinähattu (Netta Ollikka) ja Vilttitossu (Ronja Arvilommi) vakoilevat Rillirouskua (Jussi Virtanen) ja isonapaa (Lauri Grönroos).

Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset, Turun nuori teatteri, ohjaus Antti Laine, musiikki Iiro Rantala, äänisuunnittelu Eetu Seppälä ja Antti Laine, koreografia ja laulujen harjoitus Eetu Seppälä, valosuunnittelu Mari Agge ja Henrik Ruutu, lavastus Henrik Ruutu, puvustus ja tarpeisto Tytti Mulo, maskeeraus Alisa Oksanen. Ensi-ilta 15.9.

Kun syksy tekee väistämättä tuloaan, palaa Turun nuori teatteri kesätunnelmiin Heinähatun ja Vilttitossun seurassa. Kattilakosken perhe on vuokrannut huvilan viikoksi. Samaan aikaan lomareissuaan suunnittelevat konstaapelit Isonapa ja Rillirousku.

Ilkikuristen naakkojen avustuksella väärinkäsitykset ovat väistämättömiä ja naapurihuvilan taiteilijaveljeksissäkin on jotain epäilyttävää. Vaikka isä ja äiti tuntuvat hullaantuvan luovuudesta, perheen tyttöjä ei ihan niin vain huijata.

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen kirjaan. Tarina toimii näytelmätekstinä hyvin ja esitys on vauhdikas. Turun nuoren teatterin oma kasvatti Antti Laine ohjaa hyvää perusteatteria.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Iiro Rantalan hauskat musiikkikappaleet kulkevat esityksen mukana. Vaikka kappaleiden tulkinta jää vielä vaisuksi, etenkin reipasotteinen Poliisi on delfiini saa yleisön villiintymään. Henrik Ruudun lavastus palvelee tarkoitustaan, mutta minimalistinen esillepano on vähän kolkko värikkään esityksen ympärillä.

Koomikko-
konstaapelien paluu

Rooleissa nähdään kolmetoista nuorta näyttelijää, joista osa on ensimmäistä kertaa lavalla. Silti kukaan ei tunnu jännittävän. Oikeastaan vaikuttaa siltä, että kaikilla on tosi kivaa. Viisihenkinen Naakka-ensemble elävöittää kohtauksia, hoitaa lavasteiden vaihdot ja laulaa kuorona.

Heinähattu (Netta Ollikka) ja Vilttitossu (Ronja Arvilommi) ovat kerta kaikkiaan suloisia, mutta tähtinä lavalla loistavat tutuissa rooleissaan Rillirouskuna ja Isonapana Jussi Virtanen ja Lauri Grönroos. Molemmilla on luontaista komiikan tajua. Nuoret miehet pistävät itsensä likoon ja hoitavat ujostelematta sekä konstaapelien virkaroolit että taiteilijaveljesten kummallisuudet.

Alibullenin neidit (Iida Loiske ja Helka Karhu) ovat saaneen uudenlaisen tulkinnan. Marilyn-peruukeissaan ja kukkamekoissaan neidit ovat muuttuneet rempseistä vanhoista piioista viehättäviksi leideiksi. Tytti Mulon puvustus henkii viisikymmentäluvun idylliä myös muiden hahmojen osalta.

Hyvän tekstin ja hyvien näyttelijöiden kanssa lienee helppo tehdä teatteria, joka ei vaadi ylimääräistä temppuilua. Nopeatempoinen ja sopivan tiivis näytelmä keskittyy olennaiseen ja ilahduttaa varmasti kaiken ikäistä yleisöä.