Kulttuuri

Vangitseva Syntiooppera
voisi puhutella enemmänkin

Mezzosopraano Essi Luttinen loistaa Syntioopperassa värikkäine tulkintoineen.
Mezzosopraano Essi Luttinen loistaa Syntioopperassa värikkäine tulkintoineen.

Tanssiteatteri Eri: Syntiooppera 12.9. (ke.). Dramaturgia, koreografia ja ohjaus Tiina Lindfors, musiikin sovitus Lauri Mäntysaari, puvut Tuula Bergqvist, valosuunnittelu Esa Kyllönen, tekninen toteutus Juho Golnick, tekninen avustaja Marko Erälinna.

Musiikki on ihanan abstraktia. Kuulija saa tulkita vapaasti, mitä tunnetiloja sävelet kuvaavat tai mitä tarinaa ne kertovat. Joskus säveltäjä ohjailee ajatuksia haluamaansa suuntaan: DebussynLa mer kuohuu ja aaltoilee myös otsikkonsa ansiosta. Oma oopperansa on runoon kirjoitetut liedit ja librettoihin painetut aariat.

Tiina Lindfors on poiminut uutta teostaan varten Schubertin, Donizettin, Mozartin ja Händelin liedejä ja aarioita eri aikakausilta, tulkinnut tekstejä ja rakentanut uuden, viiden synnin kokonaisuuden. Syntiooppera ohjailee siis oikein kunnolla, vieläpä välikäden kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liiat määritelmät pilaavat taiteen merkityksen, mutta jos Goethen runo Erlkönig asetetaan peilaamaan himoa ja pedofiliaa tai jos Felice Romanin teksti Il segreto per esser felici kuvaa ahneutta ja ylensyöntiä, tarkempi alleviivaus olisi paikallaan. Viitteet ja merkitykset lienevät tekijöille itsestään selviä, mutta sanoma ei aina välttämättä välity yleisölle.

Lunastettu
lupaus

Yhtä kaikki Syntioopperan toteutus on erinomainen. Mezzosopraano Essi Luttinen loisti ensi-illassa solistin roolissaan. Hänen äänensä soi ja hehkui nyansseineen viettelevästi ja vakuuttavasti. Mielikuvat tunnetiloista hyppivät silmille.

Pianisti Mikael Kemppainen sekä viulistit Hanne Lund ja Katariina Sallinen seurasivat Luttisen fraseerausta tarkasti ja nostivat oleellisen esiin myös säestyksistä. Viulujen sointi ei ollut kovin täyteläinen, mikä sopi nyt tunnelmaan; kesyttämätön vaikutelma tuki Lindforsin näkemyksiä.

Tanssijat Toni Laakkonen, Tiina Lindfors, Hanna-Kaisa Rajala, Helena Romppanen, Lassi Sairela ja Eeva Soini herättivät musiikin eloon. Tanssijoiden liikkeet vaikuttivat luonnollisilta ja vaihtuivat saumattomasti terävän kulmikkaista sulavan pyöreiksi. Täsmällisiä ajoituksia ja vahvaa yhteistyötä oli nautinnollista seurata.

Näyttelijä Birgitta Ulfsson lausui runot suomeksi ennen musiikki- ja tanssikohtauksia. Hän eli tekstien tarinoissa vaikuttavasti, mutta joskus sanat olivat upota pimeän salin syövereihin.

Lindfors lunasti lupauksensa, sillä kokemus oli ainutlaatuinen.

Ongelmana
ristiriidat

Tunnelmaltaan Syntiooppera on vangitseva. Pienen katsomon eteen avautuu syvä, hämyinen näkymä, johon esiintyjät piirtyvät usein silueteiksi. Visuaalisuutta tehostetaan savulla ja valoefekteillä, jotka nostetaan ratkaisevaan osaan sopivan harvoin – näin efekti säilyttää tehonsa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Useimmiten jännite luodaan niukkoihin lavastuksiin pureutuvan koreografian ja tarkan sommittelun avulla. Välillä esiintyjät tulevat aivan iholle, mikä sähköistää ilmapiiriä entisestään.

Esityksen ongelma on se, että musiikki on kaikessa abstraktiudessaan osittain selkärankaan kirjoitettua. Kun puhutaan synneistä, iloisen rempseä, duurivoittoinen kappale on ristiriidassa tarinaan. Ilman ylimääräisiä korostuksia ja alleviivauksia katsojan oli helppo unohtua seuraamaan musiikkia ja tanssia ajattelematta merkityksiä. Paikoitellen kokonaisuus vaikutti koomiselta oopperalta, eikä taustalta edes huomannut absurdia hulluuden kaikua.

Syntioopperan esityksiä 23. marraskuuta saakka.