Kirja-arvostelut

Näkymätön jättiläinen

Kirsti Ellilä sijoitti lastenromaaninsa tarinan Turkuun.
Kirsti Ellilä sijoitti lastenromaaninsa tarinan Turkuun.

Kirsti Ellilä: Johannes ja Jura. Karisto 2013. 108 s.

Kirsti Ellilän lastenromaani Johannes ja Jura on hyvin turkulainen kirja. Jos tuntee keskustan aluetta, pystyy paikallistamaan esimerkiksi Puolalanmäen. Dinosaurus nimeltä Jura asuukin sitten Läntisellä kadulla, parkkihallin ja kerrostalon välisessä kuilussa.

Teoksessa mennään suoraan asiaan, kun Jura sattuu yöllisillä retkillään kurkistamaan surullisen perheen ikkunasta sisään. Toinen surullinen poika löytyy aivan Juran kotikolon kupeesta.

Yksinäisyydestä toki puhutaan, mutta kuolema ei ole kovin yleinen aihe lastenkirjoissa. Ellilä tarttuu siihen varsin luontevasti eikä päästä pahaa oloa kasvamaan liian suureksi. Dinosauruksesta välittyvä hyvyys voittaa.

Lempeä jättiläinen on tottunut auttamaan näkymättömänä, sillä ihmiset eivät välttämättä näe todella isoja asioita, jotka tulevat aivan liki. Mutta aina joku yksinäinen saattaa huomata pimeydessä jotakin lämmintä ja elävää, aivan kuin dinosaurus hengittäisi korvan juuressa.

Johannes ja Kalle ovat tarkkoja poikia ongelmistaan huolimatta. Turkulaisuutensa lisäksi Johannes ja Jura on positiivisella tavalla vanhanaikainen lastenkirja. Se nojaa mielenkiintoiseen juoneen, jota kertoo lukijoita toistuvasti puhutteleva ja omia mielipiteitään esittävä kertoja. Tarina on opettavainen, ja se puhuu lämpimästi ja rauhallisesti ystävyyden merkityksestä.

Teoksen suurin viisaus sisältyy kuitenkin ajatelmaan, jonka mukaan ongelman ratkomiseen tarvitaan enemmän sydäntä kuin aivoja. Sydämeltään viisas ei voi koskaan olla tyhmä.