Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä esittää isoja muutoksia kirjailijoiden ja kääntäjien avustuksiin
Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että laki kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista avustuksista ja apurahoista uudistetaan. Ehdotuksen mukaan apurahajärjestelmää koskevan määrärahan määräytymis- ja laskemisperuste irrotetaan yleisten kirjastojen kirjahankinnoista. Sen sijaan valtion talousarvioon varataan vuotuinen kiinteä määräraha, joka osoitetaan käytettäväksi kirjailijoille ja kääntäjille myönnettäviin apurahoihin.
Tiistaina tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle luovutetussa esityksessä ehdotetaan myös, että nykyinen apurahoista ja avustuksista päättävä lautakunta lakkautetaan ja sen tehtävät kaunokirjallisuuden osalta siirretään kirjallisuuden hakemuksia käsittelevälle valtion taidetoimikunnalle. Tietokirjallisuuden osalta opetus- ja kulttuuriministeriö voisi myöntää valtionavustuksen Tieteellisten seurain valtuuskunnalle edelleen käytettäväksi tietokirjallisuuden apurahoihin.
Uudistetun apurahajärjestelmän lähtökohtana olisi luovan työn tekeminen. Sosiaalisin perustein myönnettävistä avustuksista luovuttaisiin, mikä mahdollistaisi sen, että sosiaalisin perustein myönnettävistä avustuksista vapautuva kahdeksan prosenttia kohdennettaisiin osin kääntäjille myönnettävien apurahojen määrän nostamiseen. Siten kirjailijoille myönnettäisiin vähintään 78 ja kääntäjille vähintään 18 prosenttia.
Nykyisin kirjailijoille myönnetään 76 ja kääntäjille 16 prosenttia. Jäljelle jäävä neljä prosenttia kohdennettaisiin aina vuotuisen päätöksen perusteella ansioituneimmille kirjailijoille ja kääntäjille. Sen sijaan tieto- ja kaunokirjallisuuden jako-osuudet ehdotetaan säilytettäväksi nykyisinä: määrärahasta 90 prosenttia myönnettäisiin kaunokirjallisuuden kirjailijoille ja kääntäjille, 10 prosenttia tietokirjallisuuden kirjailijoille ja kääntäjille.
Työryhmän esitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle.