Avustukset

Säätiöiden tuki taiteelle kasvanut miljoonilla – eniten avustuksia myönnetään musiikille

Säätiöt tukivat viime vuonna yli 527 miljoonalla eurolla tiedettä, taidetta ja muuta yleishyödyllistä toimintaa. Kasvua edellisvuoteen verrattuna on reilut 20 miljoonaa euroa. Taidetta säätiöt tukivat viime vuonna noin 68,5 miljoonalla eurolla, mikä on yli viisi miljoonaa enemmän kuin vuonna 2018.

Tämä käy ilmi tuoreesta Gaia Consulting Oy:n tekemästä raportista, jossa tarkasteltiin Säätiöt ja rahastot ry:n jäsensäätiöiden tuen kohdentumista vuonna 2019.

Tieteet haukkaavat leijonanosan, 52 prosenttia eli 245 miljoonaa euroa, säätiöiden tuesta. Tieteenaloista eniten tukea saa lääke- ja terveystiede yli 80,5 miljoonaa euroa, toiseksi eniten yhteiskunta- ja taloustieteet (44,6 miljoonaa) ja kolmanneksi eniten humanistiset tieteet (28,6 miljoonaa).

Muu yhteiskunnan kehittäminen saa 33 prosenttia säätiöiden tukipotista. Eniten avustusta myönnetään opintojen ja oppimisen tukemiseen, reilut 35 miljoonaa euroa. Seuraavina ovat sosiaalityö ja terveyden- ja sairaanhoito (27,6 miljoonaa) sekä museo- ja kulttuuriperintötyö (20,1 miljoonaa). Muuhun yhteiskunnan kehittämiseen luetaan myös muun muassa taidekasvatus ja sivistystyö, yhdistystoiminta, maanpuolustus ja rauhan edeistäminen sekä liikunnta ja urheilu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taiteen osuus yksityisten säätiöiden tuesta on 15 prosenttia, ja ne tukevat taidetta jo merkittävästi enemmän kuin opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Taiteen edistämiskeskus, Taike. Se jakaa vuosittain tukea noin 40 miljoonaa euroa.

Taiteenlajeista musiikki ja kirjallisuus saivat viime vuonna selvästi enemmän rahaa kuin vuotta aiemmin. Musiikille myönnettiin 18 miljoonaa euroa ja kirjallisuudelle 10 miljoonaa euroa.

Musiikin jälkeen eniten tukea saivat esittävät taiteet – kuten teatteri, tanssi, sirkus ja performanssi –, 12 miljoonaa euroa. Visuaalisille taiteille jaettiin säätiöiltä 11,8 miljoona euroa.

Avustusten ja apurahojen lisäksi säätiöt ylläpitävät taidekokoelmia ja luovien alojen residenssejä sekä toteuttavat omia taidehankkeita.

Säätiöt ja rahastot ry. on suomalaisten apurahasäätiöiden yhteistyöelin, johon kuuluu 206 merkittävää säätiötä ja rahastoa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​