Kulttuuri

Väkivallasta vapaa Amerikka

James Sandini (Ethan Hawke) yrittää sulkea pahuuden kotinsa ulkopuolelle.
James Sandini (Ethan Hawke) yrittää sulkea pahuuden kotinsa ulkopuolelle.

Puhdistuksen yö. Ohjaus: 1 h 25 min. K 16. Kinopalatsi 4 & 5.

Tulevaisuuden Yhdysvalloissa kansalaisille annetaan kerran vuodessa mahdollisuus toteuttaa irstaimmat väkivaltafantasiansa. Kaksitoista tuntia kestävän ajanjakson aikana kaikki rikokset, jopa murha ovat sallittuja. Puhdistuksen yöksi kutsutun tapahtuman ansiosta muu väkivalta on loppunut maasta lähes täysin.

Turvalaitekaupalla rikastuneella James Sandinilla (Ethan Hawke) on tapana sulkeutua perheineen panssaroidun kotinsa suojiin murhayön ajaksi. Tällä kertaa perhe joutuu kuitenkin pakon edestä ottamaan osaa puhdistustoimenpiteisiin.

James DeMonacon käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan lähtöasetelma on hyvin mielenkiintoinen. Puhdistuksen yön alkupuolisko on täynnä piinaavasti sykkivää väkivallan uhkaa. Mutta kun varsinainen toiminta alkaa, jäntevä intensiteetti hajoaa käsiin. Tarina muuttuu turhan ennalta arvattavaksi ja osittain epäuskottavaksikin. Kaiken lisäksi elokuvan pääpahis (Rhys Wakefiled) on sekä typerästi rakennettu että ärsyttävästi näytelty hahmo.

Ajoittain DeMonacon hahmottelema pienimuotoinen moraalinen tutkielma kuitenkin toimii. Puhdistuksen yö tuo hyvin esille amerikkalaisen kaksoismoraalin ja sen, miten vinoutuneita oikean ja väärän käsitteet voivat pahimmillaan olla.