Kulttuuri

Hämeenlinnan Hippalot kokkaa ja taiteilee

Hippaloitten tuottaja Elina Järvelä (vas.) ja Ellen Kukkasniemi suklaamaalaustyöpajassa Hämeenlinnan lasten ja nuorten kulttuurikeskuksessa. Lehtikuva/ Merja Åkerlind
Hippaloitten tuottaja Elina Järvelä (vas.) ja Ellen Kukkasniemi suklaamaalaustyöpajassa Hämeenlinnan lasten ja nuorten kulttuurikeskuksessa. Lehtikuva/ Merja Åkerlind

Ruoan kanssa ei pitäisi perheissä stressata.

Se on Hämeenlinnan Hippaloitten tämänvuotisen kummin, kokki Teresa Välimäen viesti. Hänen yllytyksestään maan vanhin monitaiteinen lastentapahtuma suorastaan leikkii ruoalla nyt, kun Finland Festivals on nimennyt sen vuoden festivaaliksi.

Ruoka on teemana maistunut niin hyvältä, ettei Hämeenlinnan lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen ARXin väki enää muista idean esittäjää.

– Hippaloilla on nyt voimakas kasvatuksellinen viesti, sanoo vastaava tuottaja Anni Hiekkala. Torstaina alkava festivaali nostaa esiin Reilun kaupan ja toivoo ruoan yhdistävän sukupolvia.

Marttojen opastuksella lapset pääsevät tunnistamaan yrttejä tai valmistamaan perinnepiirakoita tai veikeitä välipaloja. Ruoan tähteistä opitaan laittamaan herkkuja, kuten tiramisuviettelystä.

Yhdessä työpajassa koristellaan kuppikakkuja.

Lapset voivat viikonvaihteessa maalata katuun ruokaympyrää tai telineitten ääressä hedelmä–kukka-asetelmia kuin van Gogh.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uutuus on suklaamaalaus, jota varten ARXin kesäharjoittelijat ovat kehitelleet oman reseptin. Siirappi ja vesi tuovat notkeutta suklaan ja kaakaojauheen keitokseen.

Suklaamaali pysyy juoksevana vähän yli kymmenen minuuttia. Sinä aikana Ellen, Elias, Isla, Kerttu ja Tuomas ehtivät työpajan harjoituksissa taikoa valkoisille lautasille niin abstraktia taidetta kuin ihmisiä, koiria ja kilpikonniakin. Monen sivellin eksyi välillä suuhun.

Ruokateema kulkee läpi koko tapahtuman. Yksi näyttely esittelee teatteriruokaa, ja lopuksi lapset saavat itse rakentaa näyttämötarjoilua vakkapa sukkahousuista ja pumpulista. Marionettipajassa syntyy sievä nukke perunasta ja kankaasta. Yksi ryhmä musisoi soittimilla, jotka on tehty hedelmistä tai kasveista.

Hippaloitten pääesitykseksi on nimetty Tanssiteatteri Glimsin ja Glomsin tarina sipulinviljelijä Viktorista ja hänen kukostaan Maxista. Mukana on myös kokki Monsieur Murecé herkullisine sipulikeittoineen.

Kansainvälistä väriä tarjoaa espanjalainen Imaginart-ryhmä, joka pukee lapset ja vie heidät mukaansa mielikuvitusmaailmoihin.

Hippalot odottaa 36. kerralla taas 10 000:ta kävijää.

TS-STT