Kulttuuri

Vauhdikkaasti Alastalossa

Alastalon isäntä (keskellä) houkuttelee Härkäniemeä (oik.) ja Pukkilaa parkin tekoon. Emäntä Eevastiina pitää huolta kahvituksesta.
Alastalon isäntä (keskellä) houkuttelee Härkäniemeä (oik.) ja Pukkilaa parkin tekoon. Emäntä Eevastiina pitää huolta kahvituksesta.

Työryhmä Nukkehallitus: Alastalon salissa, Eevastiina ja lokinpoika, käsikirjoitus Volter Kilpeä mukaillen Elina Lajunen, ohjaus Lajunen, musiikki Olli Kari, nuket ja lavastus Outi Herrainsilta, puvut työryhmä. Esitys Volter Kilpi -viikolla Kustavissa 18.7.

Nukketeatteri on fantastinen laji, etenkin silloin, kun asialla ovat alan taiturit. Työryhmä Nukkehallituksen Alastalon salissa, Eevastiina ja lokinpoika on fantastista nukketeatteria. Pohjana on pitkän ja hitaan lauseen mestarin Volter Kilven mammuttiromaani, mutta se saa sellaista kyytiä, että oksat pois. Kuitenkin esityksestä huokuu kunnioitus kustavilaiskirjailijaa kohtaan.

Jo pelkkä ajatus huimaa: lähes tuhatsivuinen romaani 45 minuutissa. Tietenkään mukana ei ole koko kirja, vaan koko perheen nukketeatteriesitys on tiivistetty ytimen, parkkilaivahankkeen ympärille. Henkilöistä mukana ovat Alastalon isäntä, emäntä Eevastiina ja tytär Siviä sekä Härkäniemi, Pukkila ja Langholma. Ja onhan mukana Siviän ihastuskin, Alastalon Janne-renki muusikko Olli Karin muodossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pitäjän talolliset ovat kokoontuneet Alastaloon allekirjoittamaan sopimusta parkkilaivan rakentamisesta. Alastalo häärii isäntänä vedellen kunkin vieraan kohdalla juuri niistä naruista, joiden avulla hän pääsee varmimmin haluamaansa lopputulokseen. Kaikki sujuisi vaivatta ja mallikkaasti, jos mukana ei olisi Pukkilaa, jonka kateudella ei ole äärtä eikä laitaa. Häntäkin tarvitaan kuitenkin, että parkista tulee totta.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Elina Lajunen on tehnyt Kilven verkkaisesti etenevästä kirjasta vauhdikkaan esityksen. Taustalla vaikuttaa vanha käsinukkeperinne, joka Italiassa tunnetaan Pulcinellana, Englannissa Punch and Judyna ja Saksassa ja meillä Kasperina. Tyylilajille on ominaista muun muassa se, että nuket mäiskivät ja ajavat toisiaan takaa. Niin tottavieköön tapahtuu Alastalon salissakin, ja hauskaa on sekä meillä aikuisilla että lapsilla!

Esityksessä on fyysistetty taiten henkilöhahmojen luonteet, joita Kilpi kuvaa romaanissaan herkullisesti sanoin. Outi Herrainsillan valloittavat puunuket karakterisoivat henkilöhahmot tarkasti ja ilmeikkäästi Merja Pöyhösen ja Timo Väntsin taitavissa käsissä. Nukeissa on myös eläimellisiä yksityiskohtia, jotka palautuvat Kilven tekstiin, mutta ratkaisu sopii hyvin myös lapsille suunnattuun teokseen.

Kaikki nuket ovat todella onnistuneita, silti Pukkila nousee ylitse muiden lyödessään päätään milloin mihinkin kateuden syövereissä kärvistellessään.

Alastalon salissa, Eevastiina ja lokinpoika on sekä taidokasta ja traditiotietoista että viihdyttävää nukketeatteria, jossa kaikki osat Olli Karin kansanmusiikkiin vivahtavaa sävelmaailmaa myöten loksahtavat kohdalleen. Esitykset Kustavissa ovat nyt valitettavasti ohi, ja teos siirtyy Helsinkiin Seurasaaren ulkomuseoon. Turussa Alastalon salissa, Eevastiina ja lokinpoika on mahdollista nähdä Kuralan kylämäessä elokuun lopulla. Sitä ei kannata missata.