Kulttuuri

Elämää kansallisrunoilijan rinnalla

Viimeinen ruusu – intiimi monologi Fredrika Runebergistä. Käsikirjoitus ja ohjaus Mikko Rantanen. Ensi-ilta Fredrikantuvassa Paraisilla 6.7.

Parainen näytteli tärkeää osaa Fredrika Charlotta Tengströmin ja Johan Ludvig Runebergin suhteessa, sillä juuri tässä saaristokaupungissa heidän rakkautensa syttyi. Mikä siis sopisikaan paremmin esityspaikaksi Fredrika Runebergistä kertovalle monologille kuin tupa, jossa he tapasivat ja joka nykyään toimii museokahvilana.

Mikko Rantasen kirjoittama ja ohjaama ja Irja Tiikkaisen esittämä Viimeinen ruusu perustuu Fredrika Runebergin muistelmiin Kynäni tarina ja Muistiinpanoja Runebergistä (suom. Tyyni Tuulio). Reilun puolen tunnin mittainen monologi luotaa Fredrikan tuntoja elämästään ”suurmiehen” rinnalla.

Vaikka Fredrika jossain määrin taipui määräilevän miehensä komentoon, alistujaksi häntä ei voi sanoa. Monologista huokuu itseluottamus, jopa uhmakkuus omaan kirjoittamiseen ja muuhunkin tekemiseen. Silti suru on usein päällimmäisenä tunteena, eikä vähiten kansallisrunoiljan monien naisseikkailujen takia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viimeinen ruusu yhdistelee Fredrikan muistelmia ja pariskunnan kaunokirjallisia tekstejä biografisella otteella: runot ja tarinat ikään kuin vahvistavat sen, mitä muistelmissa todetaan. Välillä yhtälö toimii hyvin, ja mukaan saadaan jopa humoristisia piirteitä kuten tarinassa Köynnöskasvista.

Fredrikantupa on intiimi esitystila, eikä sinne mahdu kerralla kuin viitisentoista katsojaa. Tiikkainen asettuu katseiden eteen levollisena ja kohdistaa tarinansa juuri meille.

Tiikkainen on pitkän linjan lausuja, mikä kuuluu Viimeisessä ruusussa vanhanaikaisena intonaationa. Se sopii tietysti tähän paikkaan ja tähän teokseen, mutta liian samanlaisena toistuva puheen sävelkulku saa tekstit tuntumaan ajoittain ulkokohtaisilta. Sitä ne eivät Tiikkaiselle selvästikään ole, sen verran antaumuksella hän Fredrikan rooliin heittäytyy.

IRMELI HAAPANEN