Historiakuvat

"Oman aikansa matkabloggaaja" – SLS julkaisee 400 valokuvaa Göran Schildtin arkistosta, tee nojatuolimatka Välimeren aurinkoon

GÖRAN SCHILDTIN ARKISTO/SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET I FINLAND
Göran ja Christine Schildtin ystävä Alvar Aalto kurkistaa Daphnen peräkajuutasta vuodenvaihteessa 1954–1955.
Göran ja Christine Schildtin ystävä Alvar Aalto kurkistaa Daphnen peräkajuutasta vuodenvaihteessa 1954–1955.

Mustavalkoisessa valokuvassa Alvar Aalto kurkistaa Daphnen peräkajuutasta hiukset pörrössä, muikeasti hymyillen. Toisessa otoksessa Georg Henrik von Wright tiskaa veneessä yllään röyhelöinen esiliina. Ja tuolla poseeraa Vivica Bandler sosialistijohtaja Valére Battinin kanssa!

Kirjailija Göran Schildtin (1917–2009) valokuvakokoelma on 1940–1960-luvun kulttuurihistorian aarreaitta. Nyt Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) julkaisee verkkosivullaan lähes 400 valokuvaa Schildtin arkistosta.

– On kiva tarjota ihmisille nojatuolimatkoja juuri nyt, kun liikkuminen on niin kovin rajoitettua. Aurinkoiset kuvat ovat oikea piristysruiske, sanoo SLS:n arkistonhoitaja Sanna Jylhä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suurin osa valokuvista on otettu Göran Schildtin (1917–2009) Daphne-purjeveneellä 1940-luvulta alkaen tekemillä matkoilla. Välimeren matkoilla Schildtin seuralaisina oli tunnettuja kulttuurivaikuttajia Alvar Aallosta ja Vivica Bandlerista Maire Gullichseniin ja Georg Henrik von Wrightiin.

– Göran Schildt oli taitava valokuvaaja, joka vangitsi kuviinsa hienolla tavalla Välimeren maailmaa, elämää purjeveneessä sekä matkaseuruettaan, Jylhä kertoo.

Schildtin kaksimastoinen puuvene Daphne rakennettiin vuonna 1935 Turun veneveistämöllä. Nykyisin sen omistaa Forum Marinum -säätiö.

Ensimmäisen purjehduksen Schildt teki Daphnella vuonna 1949, ja tuosta matkasta kertoo teos Toivematka (1949, suom. 1950). Vuosikymmenien mittaan kuviin tallentui niin taidokkaasti sommiteltuja maisemia kuin kiinnostavia henkilöjä.

Schildtin laaja arkisto sisältää valokuvien lisäksi kirjeenvaihtoa, käsikirjoituksia ja hänen lokikirjansa. Pelkästään valokuvia on noin 12 000 kappaletta. Aineistoa säilytetään SLS:n arkistossa Helsingissä.

– Schildt oli tavallaan aikansa matkabloggaaja, joka onnistui tekemään matkustamisesta itselleen ammatin, Jylhä kuvailee.

Hän rahoitti purjehdusmatkansa matkakertomuksilla, joita julkaistiin niin kirjoina kuin artikkeleina suomen- ja ruotsinkielisissä lehdissä.

Sanna Jylhä on kiinnittänyt huomiota myös Schildtin kuvien muotoon: ne ovat enimmäkseen neliön muotoisia.

– Vaikka vanhimmat kuvat ovat yli 70 vuotta vanhoja, niin ne ovat tutun tuntuisia kaikille niille jotka käyttävät Instagramia, Jylhä sanoo.

Schildtin digitoitu valokuvakokoelma sisältää valokuvia myös Göran ja Christine Schildtin kodista, Tammisaaressa sijaitsevasta vuonna 1970 rakennetusta Villa Skeppetistä, jonka piirsi pariskunnan ystävä Alvar Aalto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Göran Schildt on kirjoittanut moniosaisen elämäkerran Aallon elämästä ja arkkitehtuurista. Hän on kirjoittanut myös useisiin muihin Aallon arkkitehtuuria käsitteleviin teoksiin.

Valokuvat ovat vapaasti käytettävissä, kunhan Schildtin arkisto ja SLS:n nimi mainitaan asianmukaisesti. SLS julkaisee Göran Schildtin valokuvat yhteistyössä Christine ja Göran Schildtin säätiön kanssa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​