Kulttuuri

Ylimääräisen eläkkeen saa 61 taiteilijaa, Varsinais-Suomeen kuusi

JORI LIIMATAINEN
Esko Aarre-Ahtio on yksi ylimääräisen taiteilijaeläkkeen saajista. Hän jäi elkäkkeelle Turun kaupunginteatterista vuonna 2010. Sen jälkeen näyttelijä on keskittynyt muun muassa taidevalokuvaukseen.
Esko Aarre-Ahtio on yksi ylimääräisen taiteilijaeläkkeen saajista. Hän jäi elkäkkeelle Turun kaupunginteatterista vuonna 2010. Sen jälkeen näyttelijä on keskittynyt muun muassa taidevalokuvaukseen.

Taiteenedistämiskeskus Taike on jakanut ylimääräisen eläkkeen 61 ansioituneelle taiteilijalle. Varsinaissuomalaisia taiteilijoita eläkkeensaajissa on kuusi. Eläke myönnettiin suomentaja Kari Klemelälle Sauvosta, kuvataiteilija Kimmo Ojaniemelle Turusta, valokuvaaja Pekka Turuselle Kemiönsaaresta, näyttelijä Esko Aarre-Ahtiolle Turusta, näytelmäkirjailija-runoilija Markku Hoikkalalle Salosta ja suomentaja-sanoittaja Mikko Koivusalolle Turusta.

Eniten Taike myönsi ylimääräisiä eläkkeitä visuaalisten alojen taiteilijoille, yhteensä 16. Muusikoille ja säveltäjille eläkkeitä myönnettiin 13 ja esittävän taiteen alalle 12.

Taiteilijaeläkkeen saajissa on 29 naista ja 32 miestä. Hakijoista naisia oli 35 prosenttia. Eläkkeen saajista 59 prosenttia asuu muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Hakijoita oli kaikkiaan 453.

– Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke on osoittanut tarpeellisuutensa: Hakijoita on vuosittain useita satoja. Ansioituneenkin taiteilijan tulot muodostuvat usein satunnaisista pienistä tuloista ja apurahoista, jolloin lakisääteinen eläketurva jää hyvin alhaiseksi. Taiteilijaeläkkeillä paikataan tätä puutetta, johtaja Paula Tuovinen sanoo Taiken tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eläkkeet perustuvat lakiin ylimääräisistä taiteilijaeläkkeistä. Eläkkeen saajan tulee olla vähintään 60-vuotias ansioitunut taiteilija. Taike pyysi eläkehakemuksista lausunnon valtion taidetoimikunnilta, jotka arvioivat ja vertailivat hakijoiden taiteellista toimintaa.

Eläkkeitä jaetaan vuosittain 51 täyttä eläkettä vastaava määrä. Eläkkeet myönnetään täytenä eläkkeenä tai osaeläkkeenä. Eläkkeen suuruuteen vaikuttavat hakijan eläke- ja muut pysyvät tulot kansaneläketuloa lukuun ottamatta.

Taiteilijaeläkettä saa kuukausittain runsaat tuhat taiteilijaa.

Fakta

Ylimääräiset taiteilijaeläkkeet 2020

Kirjallisuus

Haataja Paul-Erik, Helsinki, Hänninen Anne, Hämeenlinna, Klemelä Kari, Sauvo, Orlov Janina, Ruotsi, Sund Lars, Ruotsi ja Vuorio Maria, Helsinki.

Monitaide ja taidejournalismi

Alatalo Jaakko, Muonio, Hyvärinen Aimo, Tampere, Kantokorpi Mervi, Raasepori, Karttunen Ulla, Joensuu ja Kuumola Leena, Helsinki.

Audiovisuaalinen taide

Malmberg Tero, Karkkila, Nykänen Jukka, Helsinki, Schulgin Kristina, Helsinki ja Tikka Heidi, Helsinki.

Musiikki

Haarla-Krokfors Iro, Tervakoski, Hakola Kimmo, Helsinki, Hjelt Yrjö, Helsinki, Iso-Ahola Heikki, Helsinki, Kaunisto Pasi, Ylöjärvi, Kiviniemi Kalevi, Lahti, Leppilampi Jukka, Helsinki, Núñez Maritza, Helsinki, Talvitie Ritva, Kaustinen, Tigerstedt Dan, Helsinki ja Tynkkynen Marjut, Karkkila.

Visuaaliset taiteet

Gregory Mary Jane, Oulu, Häggblom Simon, Lappo, Isojärvi Eija, Orivesi, Isomaa Eeva-Liisa, Helsinki, Kolu Marja, Mustasaari, Lukkarinen Hannu, Helsinki, Meklin Pentti, Kuopio, Ojaniemi Kimmo, Turku, Pernu Jaakko, Kälviä, Siukonen Jyrki, Tampere, Turunen Pekka, Kemiönsaari, Vesterinen Pekka, Helsinki, Wilkman Sofia, Espoo ja Wirkkala Maaria, Espoo.

Muotoilu ja arkkitehtuuri

Arha Soili, Espoo, Envalds Paul, Vantaa, Kinnermä Maara, Helsinki, Paikkari Sirkka, Sipoo ja Varrela Vesa, Tampere.

Esittävät taiteet

Aarre-Ahtio Esko, Turku, af Hällström Leena, Helsinki, Hoikkala Markku, Salo, Koivusalo Mikko, Turku, Levo Merja, Helsinki, Linnusmäki Tuula, Lempäälä, Sonck Pekka, Maarianhamina, Vennamo Raisa, Helsink, Viitamäki Maritta, Tampere ja Virtanen Aila, Rauma.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​