Kulttuurin kolumni

Saparo pystyyn vaan

Elina Knuutilaelina.knuutila@ts.fi
Elina Knuutilaelina.knuutila@ts.fi

Maanantain lehteen (TS 13.5.) koottu festivaalikalenteri sai allekirjoittaneen silmät avautumaan kirkkaammin kohti kesää. Lähialueille sijoittuvat erityyppiset tapahtumat tarjoavat musiikinnälkäiselle mehevän soivan herkkulautasen.

Ruisrock on artistikattaukseltaan tietysti kesän ykkönen, mutta ei enää välttämättä se kohde, jonka antimista turkulaiset lähtisivät nauttimaan aivan automaattisesti. Pienempienkin festivaalien kelpaa ylpeästi esitellä tarjottimiensa makupaloja.

Esimerkiksi Kaarinan Saaristo Open -festivaalille kiinnitetty Slade (UK) sekä Hammer Open Air -metallifestarille Lietoon saatu Venom (UK) maustavat hienosti pikkufestareiden artistikokonaisuutta.

Eikä heinäkuussa Lokalahden räjäyttävälle Karjurockille voi naureskella enää kukaan. Vuonna 2007 ensimmäistä kertaa järjestetty ”äijärock” kosiskeli Nopperlan tilan pihaan porukkaa Matti Nykäsen ja Kike Elomaan voimalla. Ohjelmaan kuului tuolloin myös voimamieskilpailu. Kävijöitä oli ensimmäisenä vuonna alle 1 000.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt saman kotitilan maisemiin kurvaa muun muassa huippusuosittu Haloo Helsinki, uuden nousun tehnyt J. Karjalainen sekä alternatiivinen hip hop -poppoo Don Johnson Big Band. Ja tietysti kesän ahkerin keikkailija Cheek.

P.S. Missä viipyy se Aura Festin
lupaama
ulkomainen
kiinnitys?

Promoottori Robert Sainion mukaan kävijätavoite on tänä kesänä sama kuin viime vuonna, eli 10 000. Kasvua on siis tapahtunut reippaasti.

Myös pieni ja sympaattinen Ilmiö-festivaali on löytänyt mainiosti paikkansa Uittamolla. Viidettä kertaa järjestettävä, yli 50:n artistin mittaan kasvanut festari laajenee Uittamon tanssilavan ympäristöön nyt seitsemälle eri lavalle.

Kahtena kesänä loppuunmyydyn Ilmiön ei tarvitse isompiensa edessä häpeillä. Syksyllä festivaali palkittiin sekä Suomen arvostelijain liiton kritiikin punnuksella että taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:n tuotantopalkinnolla.

Kirjoittaja on Turun Sanomien

kulttuuritoimittaja.