Kirja-arvostelut

Ihmisiä suuriruhtinaskunnassa

Pirkko Koskenkylä: Pohjantuuli. Airut Kustannus. 639 s.

Pirkko Koskenkylän elämä on ollut seikkailua. 1970-luvun alussa alkoi toimittajan työ. Sitten muutto Cannesiin 1990-luvulla ja sieltä aviopuolison kanssa vuosien purjehdukselle maailman merille. Paluun jälkeen talon rakentaminen Provenceen ja ryhtyminen taidemaalariksi. Kirjailijanura alkoi matkojen kuvaamisella; kolmas teos kertoo Swan-veneiden luojasta Pekka Koskenkylästä eli kirjailijan puolisosta.

Pohjantuuli-romaani askarrutti Pirkko Koskenkylää vuosia. Tuloksena on yli 600 sivuinen järkäle Suomen suuriruhtinaskunnasta ja sen ihmisistä. Kerronta ulottuu 1850-luvulta 1890-luvulle.

Pohjantuuli on kansanvalistuksellinen romaani. Henkilöidensä kautta Koskenkylä peräänkuuluttaa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa, erityisesti naisten tasa-arvoa.

Romaanin keskiössä ovat vaatimattomien olojen ihmiset. Kirjan alussa tarkastelu on Pohjanmaalla, Uudessakaarlepyyssä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ihmiset puhuvat jykevää pohjalaasta, vaikka Koskenkylä ei väitäkään, että hän kirjoittaisi murretta aivan oikein. Asiaa tuntemattomaan kieli menee täydestä, kuten myös Rauman giäil, josta siitäkin on näyte. Samaa voi sanoa savosta, jota kirjassa puhuu itse Minna Canth.

Romaanin juoni kiertyy kahden naisen, Annan ja Aunen, kohtaloihin. He kumpikin ovat poikkeusyksilöitä, jotka aikakautensa rajoissa kamppailevat yhteiskunnan esteitä vastaan. Annan kohtalona on Carl, joka viipyy ammatissaan merimiehenä vuosia teillä tietymättömillä antamatta juuri kuulua itsestään.

Anna kuitenkin odottaa häntä lupauksensa mukaisesti, kunnes juhannusyön hairahdus johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Carl palaa, ja häät vietetään , mutta vieraan pojan isäksi Carl ei helposti taivu. Avioliitto ja perhe asettuvat lopulta kohdalleen, mutta liian myöhään.

Aune on taistelija, joka panee luun kurkkuun herralle kuin herralle. Hän opiskelee kansankoulunopettajaksi ja etenee urallaan hyvin. Sen lisäksi hän toimii naisasialiikkeessä. Hänen vanhempiinsa liittyy hiukan sadunomainen elementti. He ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin, isä Paavo ensin, sitten äiti Siiri. He luovat Amerikassa muhkean omaisuuden.

Pohjantuuli on vanhanaikainen, idealistinen romaani. Siksi se tekeekin vaikutuksen

Luitko jo nämä?