Kulttuuri

Shrek-musikaali houkuttelee animaation faneja teatteriin

Jyväskylän kaupunginteatteri kosiskelee uusia yleisöjä tuomalla syksyllä näyttämölle suosittuun animaatioon pohjautuvan Shrek-musikaalin.

– Suomessa on aika juhlava suhtautuminen teatterissa käymiseen. On iso juttu yrittää saada kynnystä matalammaksi, sanoo teatterinjohtaja Kari Arffman, joka toimii Suomen-ensi-iltansa saavan musikaalin ohjaajana ja suomentajana.

Arffman kuitenkin korostaa, ettei Shrek-musikaali ole suunnattu ainoastaan elokuvan nähneille lapsille ja nuorille, vaan sen huumori ja humaani tarina vetoavat kaikenikäisiin.

Arffman hankki musikaalin esitysoikeuden nähtyään sen ennakkonäytöksessä Lontoossa kesällä 2011. Suomennostyöhön hän kertoo käyttäneensä tehokasta työaikaa pari kuukautta. Laulujen sanoja Arffman testasi lapsillaan.

– Kääntäminen oli hauskaa työtä. Suomen englannista poikkeava tavumäärä kuitenkin toi haasteita laulujen sanoittamiseen. Kompromisseja oli pakko tehdä.

Haasteita Jyväskylän kaupunginteatterille asettaa myös elokuvastudio Dreamworksin laadunvalvonta. Studio vahtii tiukasti Shrekin graafista ilmettä, ja esimerkiksi musikaalin maskeeraus oli hyväksytettävä Yhdysvalloissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Shrekin maskin tekeminen kestää vielä kolme tuntia, mutta eiköhän se tuntiin saada puristettua, Arffman uskoo.

Alkuperäinen Shrek-musikaali valmistui vuonna 2008 ja oli aikansa kallein uusi Broadway-tuotanto. Musikaalin käsikirjoitus on hyvin uskollinen neliosaisen elokuvasarjan ensimmäiselle osalle.

Jyväskylässä musikaali toteutetaan 11-henkisen orkesterin, yli kymmenen teatterin oman näyttelijän sekä vierailevien pääosaesittäjien voimin.

Shrekiä esittää Otto Kanerva ja prinsessa Fionaa Maria Lund. Molemmat näyttelijät ovat innoissaan rooleistaan.

– Tämä on viihdyttävä tarina, jolla on todella ajankohtainen moraalinen opetus. Se muistuttaa, että erilaisuus on rikkaus ja sisäinen kauneus lopulta tärkeintä, Lund pohtii.

– Shrek on hyvää jatkoa rumien miesten galleriaani. Olen esittänyt jo kyttyräselkäistä Quasimodoa ja Juice Leskistä, Kanerva vitsailee.

Shrek-musikaali saa ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterissa syyskuun alussa. Musikaalia esitetään syys- ja kevätkauden ajan.

TS–STT