Kulttuurin kolumni

Kirjarovioiden valot

Harri Nordellharri.nordell@ts.fi
Harri Nordellharri.nordell@ts.fi

Viime kesänä ymmärsin lopulta, että populaatio on liian iso. En saa hengitettyä. Joukko ristipölyttää paljoudellaan. Tulee atooppista ihottumaa, voin saada anafylaktisen reaktion. Aristokratiaani on loukattu. Joudun elämään inhokkien kanssa, jotka ovat genetiikaltaan huonoja. Mitä tehdä? Soveltaa tietenkin entisen aseveljen ratkaisua. Lisää lebensraumia! Talossani on liikaa huonoja kirjoja.

Valikoin sormella osoittamalla nelisensataa uhria. En kerro nimiä. Tuli tietenkin logistisia ongelmia. Minne kuljettaa, miten tuhota? Päättelin, että antikvariaatti olisi hyvä ratkaisu. Maksavatkin raadoista.

”Ei me voida. Meidän varastot on täynnä. Täytyy ensin myydä.” Soittokierros osoitti, että ongelma oli sama kaikkialla. Kiitos paljon.

Hyväntekeväisyysminäni lipsahti esiin. Vienpä kirjastoon. Siellä oltiin vaivaantuneita ja katseltiin kattorakenteita. ”Ei meille mahdu.” Kertoivat myös, että aulaan ollaan pian pystyttämässä myyntikojua, josta eurolla saa tyhjentää kirjaston varantoa. ”Ei me kyllä uusiakaan kirjoja voida syksyllä ostaa, koska ei ole rahaa.” Se kirjastotätien logiikasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Piru, kierrätyskeskukseen sitten. ”Ei me kuule oteta. Täällä on jo kirjoja. Ei niitä kukaan halua.” Limbinen järjestelmäni romahti. Ajoin suoraan kaatopaikalle

Tyhjensin kirjalaatikot metalliseen säiliöön, jossa luki, että polttojäte. Jäädytin itkuisen omantuntoni, joka lauloi hautajaisvirttä. ”Olet oikeassa, paskiainen, sanoin itselleni. Suomen kirjailijaliiton jäsen tässä virittelee kirjaroviota. Anteeksi.”

Nyt on oikeutettua kysyä: ”Hyvä mies, miksi olet tuonut taloosi kirjallisuutta, josta et pidä?” Rakkaudesta kirjallisuuteen tietenkin.

Mutta raja on tullut vastaan.

Suomen Kustannusyhdistyksen tilastot kertovat, että vuonna 2011 Suomessa julkaistiin 4 554 painettua kirjaa, joista kaunokirjallisuutta 336. Yhdistyksen jäseninä on yli 100 kirjankustantajaa. Ne vastaavat noin 80 prosentista maan kaupallisesti kustannetuista kirjanimikkeistä.

Olen keskittynyt nyt ainoastaan klassikkoihin.

Harri Nordell
Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja