Nuoret 2019 -näyttelyssä esillä myös turkulaistaiteilijoiden teoksia

Leena Pukki: Täydellisyyttä etsimässä, 2018, stop motion animaatio.
Leena Pukki: Täydellisyyttä etsimässä, 2018, stop motion animaatio.

Heli Peltoniemi

Helsingin Taidehallissa perjantaina avautuva Nuoret 2019 -näyttely näyttää jälleen, mistä nuori suomalainen kuvataide on tehty. Esillä on nykytaidetta videotaiteesta kuvanveistoon ja performanssiin.

Karsinta oli kova, sillä viidensadan hakijan joukosta mukaan pääsi 25 taiteilijaa ja yksi taiteilijaryhmä. Heistä Jussi Haro, Sini Kähönen, Mira Roivainen, Pekko Vasantola ja Niina Villanueva opiskelevat tai ovat vastikään valmistuneet Turun AMK:n Taideakatemiasta.

Tänä vuonna näyttelyssä korostuu monialaisuus. Monet taiteilijoista työskentelevät useilla eri välineillä ja tekniikoilla. Identiteettikysymykset nousevat teoksissa keskeisiksi. Nuoret pohtivat ja kyseenalaistavat nykymaailmaa ympäristö-, yhteiskunta-, sukupuoli- ja työidentiteettien kautta.

Näyttelyn taiteilijoita ovat myös Elina Autio, Siiri Haarla, Venla Helenius & Anna-Sofia Nylund, Maiju Hukkanen, Hermanni Keko, Nadiye Koçak, Komugi Ando, Arja Kärkkäinen, Jenni Luhta, Anna Matveinen, Aro Mielonen, Milja-Liina Moilanen, Anne Naukkarinen, Rosaliina Paavilainen, Leena Pukki, Eeva-Maija Pulkkinen, Salome Rajanti, Raimo Saarinen, Kristina Sedlerova, Astrid Strömberg ja Maria Viirros.

Perinteikäs näyttely viettää nyt 80-vuotisjuhlaa: Nuorten tuoreita teoksia esiteltiin Taidehallissa ensimmäistä kertaa vuonna 1939. Avoimeen hakuun perustuva näyttely on aina ollut suosittu niin taiteilijoiden kuin yleisön keskuudessa. Aiempien vuosien osallistujiin lukeutuvat muun muassa Tove Jansson, Leena Luostarinen, Kari Cavén, Emma Ainala sekä Vuoden nuori taiteilija 2019 Nastja Säde Rönkkö.

Nuoret 2019 -näyttely Helsingin Taidehallissa 30.3.–26.5.