Kulttuuri

Frankensteinin hirviökoira
Frankenweenie. Ohjaaja Tim Burton. Kinopalatsi 3. K7, 1 h 27 min.

Tim Burtonin stop motion -animaatio Frankenweenie on hellyttävä ja hilpeä kauhufilmipastissi, joka ammentaa tarinaansa ja kuvastoonsa niin Hollywoodin kauhuklassikoista kuin myös saksalaisesta mykkäkauden ekspressionismista ja japanilaisista hirviöfilmeistä.

Burton on laittanut tarinaan aineksia omista lapsuusmuistoistaan ja Frankenweenien pohjana on ohjaajansa vuonna 1984 tekemä samanniminen lyhytelokuva, joka aikanaan tyrmättiin uuden Frankenweenien nyt tuottaneella Disneyllä. Ajat muuttuvat, ja kauhu on juuri kovasti muodissa myös kokoperheen piirretyissä, jotka Burtonin omintakeinen ja rujonkaunis nukkeanimaatio peittoaa kevyesti.

Monen ikäisille katsojille hupia tarjoava elokuva kertoo koulupoika Victor Frankensteinista, jonka rakas lemmikkikoira jää auton alle pallon perässä touhottaessaan. Koulun oppilailla on meneillään tiedeprojektin valmistelu, ja murheen murtama poika saa idean herättää hauvansa henkiin. Luonnonlakien uhmaamisesta ei tietenkään pelkkää hyvää seuraa, kuten lajityypin elokuvat ovat jo vuosikymmeniä katsojilleen opettaneet.

”Hellyttävä ja hilpeä kauhufilmipastissi viittailee lajityypin klassikoihin.”

Mustavalkoisuus istuu mainiosti Frankenweenien menneelle kumartavaan tarinamaisemaan, mutta kolmiulotteisuus ei animaatioon lisäpotkua tuo. Pikemminkin 3D:stä on taas kerran vain haittaa kuvien tahtoessa hetkittäin näyttää häiritsevän tummilta.