Kulttuuri

Tulitikkutyttö tanssii ystävyydestä

Tulitikkutyttö (Kaisa Koulu) saa aikaan pieniä ihmeitä ja taikoja tulitikulla raapaistessaan.
Tulitikkutyttö (Kaisa Koulu) saa aikaan pieniä ihmeitä ja taikoja tulitikulla raapaistessaan.

• SirkusUnioni: Tulitikkutyttö. Esityskonsepti Kaisa Koulu ja Antti Kulmala, valot ja pyrotekniikka Jarkko Forsman ja Antti Kulmala, musiikki Aino Laine ja Minna Heiniö. Ensiesitys 4.12. Seikkailupuiston Timantti-teatterissa.

SirkusUnionin uusi joulusirkus Tulitikkutyttö ei tuo näyttämölle iänikuisia possuja ja tonttuja vaan Hans Christian Andersenin Pieni tulitikkutyttö -satuun pohjautuvan esityksen. Satusedän alkuperäinen tarina on surullinen ja itkettävä, mutta sirkustaiteilija Antti Kulmalan ja tanssitaiteilija Kaisa Koulun käsittelyssä sadusta muovautuu kaunis näky toiveikkuudesta ja elämästä.

Seikkailupuiston Timantti-teatterissa pyörivä Tulitikkutyttö on suunnattu yli 3-vuotiaille katsojille, ja se sopii mainiosti päiväkoti-ikäisille. Esitys ei niinkään kerro alkuperäisen sadun tarinaa sirkuksen ja tanssin keinoin vaan se hyödyntää joitakin sadun teemoja ja tapahtumia.

Tulitikkutyttö on sanaton kertomus ystävyydestä ja sen tuottamasta ilosta ja unelmista. Esitys ei kohkaa ja kolistele vaan luottaa pienimuotoiseen tekemiseen ilman suuria visuaalisia elkeitä tai lavastuksia. Samalla se luottaa lasten kykyyn nähdä ja omaksua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaisa Koulu esittää tulitikkutyttöä, joka aina tikun raapaistessaan kohtaa Antti Kulmalan hahmon. Ja silloin alkaa tapahtua pieniä ihmeitä ja taikoja. Kulmala tepastelee metallijaloillaan ja vaikkapa jongleeraa korkeuksistaan Koulun kanssa palloilla tai renkailla. He tanssivat yhdessä ja tekevät pariakrobatiaa. Näyttämö täyttyy saippuakuplista, jotka saavat pian seurakseen ilmapalloja. Niillä katsojat voivat leikkiä yhdessä tulitikkutytön kanssa.

Vaikka esitystä sävyttää herkkä tunnelmointi, sisältää se myös jännittävyyttä ja näyttävyyttä erityisesti tulen käsittelyn kautta. Kulmalan kieputtaessa tulikeppejä, niellessä tulta ja sytyttäessä lyhtyjä henkäisemällä ensiaamun lapsiyleisö hihkuu innostuneena ja ihailevana.

Suuri osa unelmoivan tunnelman luomisessa on livemusiikilla. Aino Laine soittaa koskettimia ja Minna Heiniö laulaa melodista ja välillä melankolistakin sävelkulkua.

Tulitikkutyttöä voi katsoa ilman mitään tietoa alkuperäisestä tarinasta ja sen tapahtumista. Andersenin sadun tuntevalle aikuiskatsojalle esitys antaa uuden tulkinnan tulitikkutytön surkeasta kohtalosta.

SirkusUnionin esityksessä ei ole ollenkaan kyse kuolemasta ja sen näyttämisestä vaan kyse on fantasiasta, siirtymästä johonkin toiseen todellisuuteen, tähtien tuolle puolen.