Kulttuuri

Karl Ove Knausgård ei ole koskaan todella onnellinen

Karl Ove Knausgård yrittää omaelämäkerrallisissa kirjoissaan jatkuvasti tulla paremmaksi ihmiseksi. Lehtikuva / Vesa Moilanen
Karl Ove Knausgård yrittää omaelämäkerrallisissa kirjoissaan jatkuvasti tulla paremmaksi ihmiseksi. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Helsingin kirjamessuilla viikonloppuna vieraillut norjalainen kirjailija Karl Ove Knausgård kuvaa kehutussa ja kohutussa Taisteluni-kirjasarjassaan omaa taisteluaan arjen musertavaa voimaa vastaan. Hän yrittää omaelämäkerrallisissa kirjoissaan jatkuvasti tulla paremmaksi ihmiseksi ja suomii itseään armotta.

– Olen edelleen yhtä ankara itseäni kohtaan, luultavasti se johtuu lapsuudestani. Nyt olen jo hyväksynyt sen, että olen harvoin iloinen enkä koskaan todella onnellinen – paitsi silloin, kun luen tai kirjoitan, Knausgård sanoo.

Kuusiosainen ja yli 3000-sivuinen Taisteluni sai alkunsa kirjailijan suuresta turhautumisesta. Hän ei löytänyt oikeita sävyjä, joilla pukea ajatuksensa sanoiksi.

– Tilanne oli niin vakava, että tunsin olevani pakotettu joko luopumaan elämästäni tai kirjoittamaan siitä. Vasta silloin voi kirjoittaa vapaasti, kun ei ole mitään menetettävää.

Sarjan toinen osa on vastikään ilmestynyt suomeksi Liken kustantamana. Teos on saanut suomalaiskriitikoilta pääosin ylistäviä arvioita.

TS–STT