Kirja-arvostelut

Valkoinen mies Sierra Leonessa

• Taavi Vartia: Tuulen viemä mies. Helsinki-kirjat 2012. 503 s.

Ilmapallon voi vielä uskoa kulkeutuneen tuulen mukana Englannista Suomeen, mutta suomalainen mies Afrikkaan?

Taavi Vartian romaani Tuulen viemä mies alkaa uskomattomalla kuvasarjalla, jonka päätteeksi Peter Aaroniksi nimensä muuttanut Paavo Turpeinen laskeutuu riippuliitimellä Sierra Leonen rannikolle. Edellisen elämänsä Suomessa mokaillut Peter saa näin uuden alun, vaikka ei ensiksi itsekään tiedä, missä ja miten.

Elokuvia käsikirjoittanut ja ohjannut Vartia on aikaisemmin tehnyt dokumenttielokuvan Sierra Leonen lapsisotilaista ja äärimmäisestä köyhyydestä, joten hän tietää, mistä puhuu.

Kirjan parasta antia ovatkin ohimennen ja luontevasti mainitut ympäristön kuvaukset sekä sierraleonelaisen nykypäivän esittely: korruptio ja köyhyys ovat todellisuutta, menneisyys piinaa pinnan alla ja maassa piipahtavien valkoihoisten tarkoitusperät ovat aina jollakin tasolla itsekkäitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomeen sijoittuvat juonenpätkät ovat huomattavasti mustavalkoisempia ja henkilötkin yksinkertaisempia tyyppikuvauksia, erityisesti naiset.

Teosta ei kuitenkaan ole kirjoitettu ensisijaisesti kuvailujen tai kielen varaan.

Päähuomion nappaa juoni, josta muodostuu melkoinen yhdistelmä jännitystä ja tilannekomediaa, kun Peterin vanhemmat ja heidän miniäkokelaakseen luulema Tuija alkavat selvittää miehen mystistä katoamista.

Ennen asioiden selkiytymistä edessä on lukuisia väärinkäsityksiä ja täpäriä pelastumisia, rakastumisia ja petturuutta, unelmia ja niiden murenemisia.

Juonen vuoksi myös Peterin kasvukertomus jää turhan vähäiselle huomiolle, sillä kasvukertomukseksi ainakin minä teoksen ymmärsin: vastuuton nuorukainen joutuu menemään Afrikkaan asti kasvaakseen miehenä, ollakseen valmis isäksi ja aviopuolisoksi. Opetuskin löytyy.

Ehkä siksi Tuulen viemä mies muistuttaa hyvin paljon nuortenkirjaa. Ja vaikka teos puhuu paljon Sierra Leonen verisestä historiasta, silloinkaan ei hirmuteoilla mässäillä.

Luitko jo nämä?