Kulttuuri

Arkkiveisu Franz Woyzeckista

Woyzeck (Jani Lastuniemi, oik.) ystävänsä Andresin (Linus Lassus) kanssa.
Woyzeck (Jani Lastuniemi, oik.) ystävänsä Andresin (Linus Lassus) kanssa.

• Georg Büchner: Woyzeck. Teaterboulage, sovitus, ohjaus ja maskit Göran Sjöholm, lavastus ja puvut työryhmä, musiikki Linus Lassus, Adrian Rantala, Samuel Salminen, valot Tony Nurmi. Ensi-ilta 2.10. Paraisten PUNT:ssa.

Saksalaisen Georg Büchnerin (1813–1837) viimeiseksi ja äkillisen kuoleman takia myös keskeneräiseksi jäänyt näytelmä Woyzeck kuuluu modernin näytelmäkirjallisuuden kulmakiviin, joka koskettaa 176 vuotta kirjoittamisajankohtansa jälkeenkin.

Näytelmä kertoo köyhästä, vilpittömästä ja hyväksikäytetystä sotamiehestä. Kapteeni kiusaa Woyzeckia ja tohtori pitää häntä koekanina mielipuolisissa tutkimuksissaan. Viimeinen pisara valmiiksi piinatulle ja syrjitylle nuorukaiselle, jonka päässä harhan ja toden raja on alkanut jo hämärtyä, on morsiamen uskottomuus.

Kirjailijan jäljiltä Woyzeck jäi fragmentaariseksi ja loppuratkaisu avoimeksi. Ruotsinkielinen Teaterboulage on täydentänyt mustasukkaisuusmurhan perhesurmaksi, mikä ei yllätä viime vuosien tapahtumien valossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Göran Sjöholmin ohjauksessa ei kuitenkaan korosteta teoksen ajankohtaisuutta. Teos on puhdistettu ja tiivistetty tunnin mittaiseksi tarinaksi, joka tuo mieleen arkkiveisut. Psykologisoinnin tai yhteiskunnallisuuden korostamisen sijaan Paraisilla nähdään surullinen balladi Franz Woyzeckista, mikä mielestäni istuu hienosti tähän runolliseen teokseen.

Myös puinen näyttämökuva, tarinankerronallinen kehys sekä maskit muistuttavat teatterin varhaisista vaiheisista, jolloin kiertävät seurueet esittivät näytelmiä vankkureissa. Tyylikkään vähäeleisesti toteutettu musiikki luo erilaisia tunnelmia, ja kohtausten vaihdot pimeän kautta säilyttävät kauniisti alkuperäisteoksen fragmentaarisuuden.

Jani Lastuniemi tavoittaa hyvin Woyzeckin herkän ja helposti haavoittuvan mielen. Kasvoilta loistaa eksyksissä olevan ihmisen epätietoisuus ja ahdistus. Koska näkökulma on Woyzeckin, muut henkilöt jäävät enemmän tyypeiksi Woyzeckin ystävää Andresta lukuunottamatta. Linus Lassus tekee Andreksen samoin kuin hameroolinsa sisäistyneesti ja vakuuttavasti.