Kulttuuri

Syvällä suossa ilman kaavoja

• Agit-Cirk: Syvä. Konsepti ja esitys Sakari Männistö, Juha Rautio ja Marjo Selin, valot Riikka Vuorenmaa, musiikki Rautio, Sasu Ripatti, Antye Greie, tekstit Rautio. Vierailuesitys 9.9. Manifestissa Manillassa.

Agit-Cirk -ryhmittymältä on totuttu näkemään monitaiteisia esityksiä, joissa asetutaan vaihtoehtoiseen ja kokeelliseen asentoon. Niin myös viime toukokuussa ensi-esityksensä saaneessa Syvässä, joka vieraili Manifestin sunnuntaissa.

Esityksessä rämmitään syvällä suossa niin konkreettisesti kuin myös vähän abstraktimminkin. Suo on tuttu Kalevalasta, jossa laulettiin kilpaa ja häviäjä upotettiin suohon.

Sirkusta, tanssia ja runoutta yhdistelevä esitys edustaa uutta etnisyyttä, jossa runonlaulajat, hirvenhiihtäjät ja kanteleensoittajat vaeltavat erilaisten hämyisten tunnelmien valtaamina.

Syvä astuukin jatkoksi siihen pitkään traditioon, jossa suomalaista kansanperinnettä tulkitaan näyttämöllä vastaan, viereen, uusiksi ja toisin.

Esityksen aikana en kuitenkaan pysty päättelemään, miten paljon on kyse parodiasta ja miten paljon vakavasta tekemisestä. Joka tapauksessa Syvä on positiivisessa mielessä täysin hullu esitys, joka ei noudattele mitään valmiita kaavoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Agit-Cirkin suo on hauska lavasterakennelma, jossa suon silmäkkeet on tehty erivärisistä sukkahousuista. Esityksen aikana kolme hahmoa, runoilija-muusikko Juha Rautio, jonglööri Sakari Männistö ja tanssija Marjo Selin uppoutuvat sukkahoususuohon.

Hajanaisesti koostetussa esityksessä on monta mielenkiintoista väläystä, kuten Raution runonlausunta, jossa hän loitsumaisesti rytmittää sana-assosiaatioketjuaan. Rautio soittaa myös kanteleella. Männistön jongleeraus liikkuu sananmukaisesti pystyasennosta makuulle aina kiivaammassa tahdissa.

Loppu avautuu kaaoottisen hulvattomana myllerryksenä, kun Rautio revittelee sähkökanneltaan kuin rokkikonsertissa toisten liikkuessa näyttämöllä kiivaasti. Sen jälkeen esiintyjät vajoavat hiljalleen takaisin sinne, mistä tulivatkin eli syvälle suohon.