Kirja-arvostelut

Pimeiden lähiökatujen beat

Mika Kivelä on julkaissut kaikkiaan yhdeksän omakustanteista runokokoelmaa.
Mika Kivelä on julkaissut kaikkiaan yhdeksän omakustanteista runokokoelmaa.

• Mika Kivelä: DUMDUM. MKK 2012. 61 s.

Mika Kivelän yhdeksäs runokokoelma DUMDUM (MKK) hengittää rytmisesti edeltäjiään monipuolisemmin. Undergroundin ja beatin hengen aistii edelleen voimakkaana, mutta ei esikuviaan ole mitään syytä peitelläkään.

Kokoelmassa tehdään kunniaa suoraan Arto Mellerille. Yhdessä runokuvassa Mellerin näköinen mies ajaa liekkiverhoista bussia, jonka kyytiin yritetään nousta. Melleri merkitsee tässä yhteydessä varmasti yhtä paljon viimeistä boheemia kuin suurta runoilijaa.

Uhon, aggression ja
epätoivon rytmissä

Teos on sisälehden Iggy Pop -sitaatista lähtien pimeiden katujen miehen vuodatusta, jossa järjestäytynyt yhteiskunta – karhukirjeitä kantavaa postimiestä myöten – näyttäytyy vihamielisenä. Näissä runoissa soi kiihkeä elämän rytmi, kiihtyneen sydämen kohina.

Lukija tuntee lähiön lainsuojattoman, Kivelän runojen keskushahmon, aggression, uhon ja epätoivon lähes omissa nahoissaan.

Rytmi vaihtelee epätoivoa ja elämänväsymystä henkivästä puheesta, kiihkeään rockiin ja beatiin. Näissä runoissa kaahataan 200 kilomet-
riä tunnissa vailla päämäärää ja laaditaan uuden elämän ja arjen muistilistaa samalla maanisella vimmalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kivelä kuvaa omaan kaunistelemattomaan tyyliinsä yhteiskunnallisen eriarvoistumisen seurauksia. DUMDUM on yhdenlainen kuva ja totuus suomalaisen miehen kipupisteistä, ongelmista ja henkisistä lukoista.

Oikeus
omissa käsissä

Jos jokin yhteys Kivelän ja hänen kokoelmansa lyyrisen minän välille löytyy, on se siinä, miten Kivelä – edelleen teoksensa itse kustantavana tekijänä – asemoi itsensä suomalaisessa kirjallisessa kentässä. Kolmannessa osastossa aiempi, lähiöikkunastaan maailmaa (ristikon lävitse) katselevan lainsuojattoman mielenmaisemaa kuvaava aines limittyy kulttuuri- ja kustannuspoliittiseen ainekseen.

Itseironisen silmäyksen asemaansa katujen miesten äänitorvena Kivelä tekee runossa Pihapiiri: ”Päivettynyt ukonrahjus kysyy ammattiani./ Kerron olevani toimistovirkailija./ Äijän ilme ja äänensävy muuttuvat. / ”Saatanan konttorirotta!”

Ironia ja vino hymy suupielessä syljetty uho ovat edelleen Kivelän tuotannossa keskeisiä tyylikeinoja, ja ironia sytyttääkin kipinän kokoelman runojen muuten varsin synkkään maailmaan.

Terävimmillään Kivelän ironia on kolmannessa osastossa, jossa naarmutellaan kulttuuritoimittajan autoa ja asemoidutaan ”marginaalin marginaaliin”.

Syrjässä turkulainen ehkä onkin siitä valtavirrasta, josta käydään keskustelua seminaareissa ja runouslehtien palstoilla, mutta on kuitenkin raivannut itselleen vahvan aseman suomalaisen runouskentän laidalta ja tunnustettu laajalti omaehtoisesta työstään. Onhan Kivelän tuotanto huomioitu Yleisradion Runoraati-ohjelmaa myöten.

Vaikka kotimaiset esikuvat Jarkko Laineesta Arto Melleriin näkyvät ja kuuluvat, vertautuu DUMDUM tietenkin ennen kaikkea Kivelän aiempaan tuotantoon, niin tunnistettava hänen tyylinsä ja aiheistonsa suomalaisen nykyrunouden piirissä on.

Kuvaus keskittyy aiempaa vähemmän ulkoiseen toimintaan, ja entistä enemmän sisäiseen maailmaan, joten teos ei kärsi siitä tavanomaista ongelmasta rankkoja aiheita kuvattaessa: shokkivaikutus turruttaa ja vie tehon kaikelta ympärillään.