Kirja-arvostelut

Kritiikki: Takinkääntäjän tarina

– Kasvottomuus ruokkii pelkoa, jolle totalitaristiset järjestelmät perustuvat. Tällaisia järjestelmiä voi vastustaa antamalla kasvot sortotoimenpiteiden suorittajille. Tekemällä heistä ihmisiä, vaikka fiktiivisiä, sillä diktatuureja rakentavat tavalliset ihmiset, eivät myyttiset hirviöt, Sofi Oksanen sanoi uutuuskirjansa julkistustilaisuudessa Tallinnassa.
– Kasvottomuus ruokkii pelkoa, jolle totalitaristiset järjestelmät perustuvat. Tällaisia järjestelmiä voi vastustaa antamalla kasvot sortotoimenpiteiden suorittajille. Tekemällä heistä ihmisiä, vaikka fiktiivisiä, sillä diktatuureja rakentavat tavalliset ihmiset, eivät myyttiset hirviöt, Sofi Oksanen sanoi uutuuskirjansa julkistustilaisuudessa Tallinnassa.

Sofi Oksanen tekee sen jälleen eli kirjoittaa monitasoisen, vetävän ja haastavan romaanin. Kun kyyhkyset katosivat jatkaa kirjailijan Viron lähihistoriaa käsittelevää romaanisarjaa pureutuen tällä kertaa kahteen aikajaksoon. Saksan miehitysvaihe 1940-luvun alussa sekä 1960-luvun alkupuoli ovat romaanin aikatasoina, ja niiden välinen kausi jää kertomatta auki ja siten lukijan pääteltäväksi.

Oksasen tähänastiselle tuotannolle on ollut ominaista paneutua rankkoihin aihealueisiin eikä Kun kyyhkyset katosivat -teos poikkea tästä linjasta. Uusi romaani ei hyökkää päälle yhden asian ajajana vaan sen kantaaottavuus hivutetaan esiin rivien välistä kuin haastamalla lukijaa tekemään omia valintojaan.

Romaani käsittelee laajalla tasolla inhimillisyyden katoamista ja totuuden suhteellisuutta sekä etenkin ihmisten tekemiä valintoja aikana, jolloin jo itse valintatilanne on nurinkurinen ja pakottaa huonoihin valintoihin. Teos onnistuu manaamaan esiin kysymyksiä niin valitsemisen vapaudesta, valinnan perusteista kuin mahdollisuudesta olla tekemättä valintoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nämä kysymykset konkretisoituvat romaanin kuvaamana historiallisena ajanjaksona, jolloin saksalaiset eli romaanin sanaa käyttäen hitleristit miehittävät Viron ja alkavat ideologiansa mukaisesti viedä vääräuskoisia tai vääräaatteellisia keskitysleireihin. Kyyhkyset katoavat saksalaisupseerien illallisherkuiksi, kun virolaiset kamppailevat elämästä selviytymisen kanssa.

Kenen joukossa seisot -kysymys materialisoituu romaanin keskeisten henkilöiden maailmassa valintana liittyä miehittäjien joukkoon tai vastustaa heitä, on sitten kyseessä 1940-luvun saksalaiset tai laajemman aikakauden Neuvostoliitto.

Oksasen taitavuus tarinan luojana ja kielen kuljettajana toimii hienosti, vaikka teoksen juonet risteytyvät monimutkaisiksi. Romaaniin kehkeytyy myös arvoituksellisuutta aukkoisuudesta, tosin aivan lopussa keskushenkilöiden kohtalot selviävät jopa karmaisevalla tavalla.

Historiallinen ajankuva on äärimmäisen havainnollista ja sen rikkaus näkyy runsaissa yksityiskohdissa, jotka kattavat elämän kaikkia mahdollisia alueita. Samalla ajankuva on järkyttävää, mutta kuvattu aika elää kirjoituksessa myös makuina, hajuina, ilmaisuina ja kielenkäytön tapana, jotka tuovat eletyn arjen konkreettisesti esiin. Todelliset paikat ja tapahtumat risteytyvät hedelmällisesti kuvitellun maailman kanssa.

Kun kyyhkyset katosivat keskittyy aikakausien kuvaamiseen yksilöiden kautta. Keskeisiä henkilöitä ovat serkukset Roland ja Edgar sekä Edgarin vaimo Juudit, joiden valintoihin romaani pureutuu. Kenestäkään heistä ei ole perinteiseksi sankariksi vaikka erityisesti Roland pyrkii noudattamaan vanhoja ritariaikaisia hyveitä kaimansa Raivoisan Rolandin tapaan.

Roland taistelee raivokkaasti metsäveljissä, ja hitleristien miehittämässä maassa hän jatkaa vastarintatoimintaansa avustamalla pakolaisia pois Virosta. Hän taistelee itsenäisen ja vapaan Viron puolesta myös siksi, että hänen Rosalie-kihlattunsa surmataan epäselvissä olosuhteissa.

Juuditin ja Edgarin kautta romaanista tulee myös onnettoman avioliiton tarina. Juuditissa Oksanen kuvaa koskettavasti ristiriidoissa vellovan naisen, jonka toiveet täysinäisestä elämästä rakastavassa avioliitossa romahtavat, kun Edgar ei ole kiinnostunut hänestä ollenkaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juudit on altis rakastumaan ensi silmäyksellä saksalaiseen upseeriin, ja hänestä tulee sotamorsian, joka kokee todellista rakkautta mutta kärsii sen moraalisista seurauksista.

Oksasen luomia henkilöitä ei voi pitää miellyttävinä hahmoina, vaan he ovat juuri niin ristiriitaisia ja heikkoja kuin ihmiset oikeastikin ovat. Tosin kirjallisuuden tehtävä ei ole miellyttää vaan saada ajattelemaan toisin ja uusiksi, ja siinä Oksasen hahmot onnistuvat hienosti.

Keskushenkilöistä mielenkiintoisin ja ajattelemaan usuttavin on Edgar, varsinainen kameleontti mieheksi. Hahmolla on historiallinen esikuvansa, mikä lisää miehen kiinnostavuutta.

Romaanin aikana Edgar ottaa lukuisia identiteettejä ja kääntää takkiaan. Rolandin rinnalla hän on taistellut metsäveljissä, saksalaisten saapumisen myötä hän muuttuu Eggert Fürstiksi, tunnolliseksi ja tomeraksi hitleristien apuriksi. Saksalaisten vaihtuessa neuvostoliittolaisiksi hänestä tulee toveri Parts, kiihkeästi KGB:tä ja sen vaihtuvia muotoja avustava toimija, joka ilmiantaa vaarallisia aineksia.

Edgar on armoitettu väärentäjä ja valehtelija, joka hallitsee erilaisia käsialoja ja omaa erinomaisen muistin. Edgar taitaa myös fyysisen ulkomuotonsa muuntelemisen roolin mukaiseksi kuin parhaimmat näyttelijät.

Romaanin aikana ei käy täysin selväksi, mikä ajaa Edgarin valitsemaan aina hallitsijoiden puolen. Kyse on vallanhalusta, taloudellisista eduista ja etenkin siitä, että hän nauttii kyvystään manipuloida ja huijata niin monia.

Edgarin ja Rolandin monimutkaisen suhteen kautta Oksanen kirjoittaa esiin kysymyksen totuudesta ja historiankirjoittamisesta. Roland on kirjoittanut muistiinpanoja metsäveljien toiminnasta, kuolleista kanssaveljistä ja kaikesta mahdollisesta tapahtumisesta.

Kirjatessaan näitä asioita ylös Roland käyttää salaista koodistoa ja varoo tarkkaan kirjoittamasta ylös kenenkään henkilötietoja.

Roland kirjoittaa siksi, että lopullinen totuus tulisi joskus ilmi. Toisenlaista historiankirjoitusta edustaa toveri Parts. 1960-luvulla hän nimittäin kirjoittaa hitleristien aikakaudesta neuvostoliittolaisten toimeksiannosta.

Edgarin suhde totuuteen on tyystin erilainen kuin Rolandilla. Hän keksii hirmutekoja, joissa hän hyödyntää tarpeeksi totta -periaatetta eli hän liioittelee hitleristien tekemiä kauheuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toveri Partsin kirjasta tulee menestys ja hän itse jatkaa identiteettimatkailuaan. Sen hän tekee toisten, niin Rolandin kuin Juuditin ja lukuisten kavaltamiensa ihmisten kustannuksella.

Oksanen kuvaakin maailmaa, jossa totuudesta on tullut vaihtokauppaa ja vallanpitäjien valtakuntaa. Samalla romaani kertoo kuitenkin koskettavaa tarinaa siitä, miten ihmiset pyrkivät pitämään kiinni jostakin, elämästä, rakkaudesta, huolimatta vallanpitäjien vaihtumisesta.

KAISA KURIKKA

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat. Like 2012, 366 s.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
äksy
Kiitokset
Kiitokset Kaisa Kurikalle hyvästä arvostelusta! Tämä on yksi parhaimmista.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Khayr
Hieno kirja
Sain kirjan vasta nyt luettua, todella hieno teos!

Kohtuullisen haasteellinen, sillä jokainen lause kirjassa on niin intensiivinen, että ne tulee lukee erittäin keskittyen. Jokaisessa sanassa kun saattaa piillä kirjan tarinan kannalta ratkaisevia vihjeitä.

Palkitsee kuitenkin lukijansa ja valaisee mielenkiintoisella tavalla etelä-naapurin vaiettua historiaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Kuku
Suuri mediakupla...
Sama juttu
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.